|  Politika

13.12.13 ob 17h - ZA javni interes, NE korupciji in kapitalizmu!

© Borut Krajnc

Koalicija proti korupciji je za petek, 13. decembra, ob 17.00 na Kongresnem trgu napovedala protestni shod proti korupciji in kapitalizmu. Shodu proti korupciji in za javni interes, kjer "bodo skupaj postavili nove koordinate boja proti korupciji" se pridružujejo tudi Iniciativa za demokratični socializem (IDS), TRS, stranka v nastajanju Solidarnost, Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja in Odbor za pravično in solidarno družbo.

IDS je svoje zahteve strnil v sedem točk.

IDS: Proti korupciji – Za demokratični socializem!

Korupcija. Vsak dan slišimo o njej. Vsak dan beremo, da milijoni evrov odhajajo v davčne oaze. Da si menedžerji izplačujejo vrtoglave nagrade in nižajo plače delavcem. Da se prireja javne razpise. Da se je napihnila cena Teš 6. Da lobiji obvladujejo zdravstvo. Da se izčrpava podjetja in uničuje delovna mesta.

Parlamentarne stranke nam ponujajo praktično enotno razlago teh pojavov: za razmah korupcije naj bi bilo krivo to, da nimamo pravega, “zahodnega” kapitalizma in pravih lastnikov. Problem naj bi bila državna lastnina in “pajdaški kapitalizem”. Sklep starih političnih sil je zato jasen: rešila nas bo privatizacija, prodaja državnih podjetij. Ta naj bi presekala vez med politiko in kapitalom, razlastila nesposobne menedžerje in v slovensko gospodarstvo pripeljala nepristranske tuje lastnike.

V ta namen so stare politične sile ustanovile slabo banko. Te dni bodo znani rezultati stresnih testov slovenskih bank, ki sta jih za 21 milijonov evrov za slovensko državo opravili tuji revizorski agenciji Ernest & Young in Oliver Wyman, agenciji, ki sta bili med drugim soodgovorni za razpihovanje finančnih balonov v ZDA. Argument, zakaj morajo stresne teste bank opraviti tuje agencije, je bil, da jih bodo le one lahko opravile nepristransko in nekoruptivno. Vendar se je zalomilo že na začetku. Nepristranski in nekoruptivni agenciji nista hoteli razkriti metod, po katerih ocenjujeta slovenske banke. Kljub številnim in jasnim pozivom kritične javnosti.

Informacije, ki so pricurljale v javnost, pa kažejo, da so bile opravljene revizije v najboljšem primeru površne in nestrokovne. Tako naj bi se vrednost nepremičnin ocenjevala z zanimivima metodama ogleda med vožnjo mimo objektov na eni strani ter sedenja za računalnikom in določanja vrednosti glede na geografsko lokacijo objektov na drugi. Ne da bi se vprašali, ali gre za stanovanje, poslovni objekt ali hišo, kako so objekti opremljeni in kako se uporabljajo. In to kljub dejstvu, da ima Gurs praktično popolne podatke o nepremičninah.

Tako naj bi ti neodvisni in nekoruptivni revizorji med drugim prišli do sklepa, da je 160 novih stanovanj na Obali vrednih celih 600.000 evrov. Torej 3.750 evrov vsako! V tem se jasno odraža interes teh revizorjev in njihovih mentorjev. Revizorski hiši kakopak delujeta v interesu finančnih trgov. Ti se zavedajo, da se bo morala Slovenija drastično zadolžiti, če bodo rezultati stresnih testov dovolj slabi. Slabe terjatve se bodo takoj po objavi rezultatov v četrtek prenesle na državo! To pomeni, da bo že v petek, 13. decembra, slovenski javni dolg za nekaj miljard višji.

Kdo ima od tega korist? Prvi bodo zaslužili finačni trgi, ki bodo državi posojali denar, saj bodo obresti rasle v nebo. Drugi pa bodo investitorji, ki bodo odkupovali “slabe terjatve” od države.

Ta namreč namerava premoženje, ki se bo nanjo preneslo prek slabe banke, čimprej razprodati. In če je ocenjeno kot ničvredno, se bo po prav taki ceni tudi prodajalo. Komu? Najbrž prav tistim, ki vodijo celoten proces.

In v tem je bistvo. V času, ko kapital ne more več kovati profitov v prenasičenem industrijskem sektorju in ko se je zlomila iluzija o hiperproduktivni družbi znanja, ki naj bi prinašala dodano vrednost brez meja, se kapital lahko preživlja le še s parazitiranjem na javnem dobrem. Z zaračunavanjem oderuških obresti na javni dolg. S siromašenjem javnega sektorja. S poceni privatizacijami javnega premoženja. S prilaščanjem naravnih virov. Če kaj, je korupcija sistemski pojav! Je proces, ki kapitalizmu sploh še omogoča preživetje.

Zato moramo, da bi odpravili sistemsko korupcijo, zahtevati veliko več kot le transparentnost in etične kodekse, ki se običajno ponujajo kot rešitev. Zahtevati moramo odpravo sistema, ki korupcijo poraja. Zahtevati moramo nič manj kot odpravo kapitalizma. Zato se Iniciativa za demokratični socializem pridružuje Shodu proti korupciji in za javni interes, ki se bo zgodil v petek, 13. decembra, ob 17:00 na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bomo skupaj postavili nove koordinate boja proti korupciji!

Proti korupciji – za demokratični socializem!

Zato demokratični socialisti zahtevamo:

1. Zahtevamo polno podporo vlade delu Komisije za preprečevanje korupcije in državnega davčnega urada ter povečanje njunih pristojnosti! Prvi korak v boju proti korupciji je okrepitev ugleda in pristojnosti nadzornih institucij.

2. Zahtevamo takojšnjo prekinitev privatizacij državnega premoženja! Liberalni ekonomisti nas prepričujejo, da bodo privatizacije onemogočile korupcijo. Če bi to držalo, je južno in vzhodno od nas sploh ne bi bilo več. Pa je ravno obratno: javne lastnine tako rekoč ni več, korupcije in klientelizma pa kot listja in trave!

3. Zahtevamo (ponovno) ustanovitev državne knjigovodske agencije! Trenutna razpršenost nadzora nad kapitalskimi tokovi služi le tistim, ki svoje transakcije skrivajo pred budnim očesom javnosti. Zato zahtevamo enotno agencijo za enoten in učinkovit nadzor nad kapitalskimi tokovi.

4. Zahtevamo uvedbo politike odprtih knjig! Vsa podjetja, zasebna in javna, morajo javnosti omogočiti poln dostop do vseh podatkov o svojem poslovanju. Le tako lahko zagotovimo preglednost poslovanja, ki je pogoj za odpravo korupcije.

5. Zahtevamo javno dostopne dohodninske napovedi! Javnost mora imeti dostop do podatkov o plačah in nagradah javnih uslužbencev ter zaposlenih v državnih podjetjih in bankah, pa tudi v tistih zasebnih podjetjih in bankah, ki z državo poslujejo.

6. Zahtevamo demokratično imenovanje članov uprav v državnih podjetjih in bankah! Izkazalo se je, da ne zasebnemu kapitalu ne političnim elitam ni v interesu dolgoročen razvoj podjetij: vsi težijo le k maksimalnemu kratkoročnemu profitu. Čas je, da upravljanje podjetij in bank spet prevzamejo tisti, ki ne bodo uničevali delovnih mest in izčrpavali podjetij, torej zaposleni in širša skupnost.

7. Zahtevamo preoblikovanje sistemsko pomembnih bank v javni servis po zgledu javnega šolstva in zdravstva! Banke morajo služiti javnemu interesu, ne zasebnemu. Strateške investicije morajo biti demokratično načrtovane in koordinirane v skladu s potrebami ljudi, ne kapitala.

Matjaž Hanžek (TRS): Dvignimo svoj glas!

Izjava predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča: "Odstopamo, ker so vsa načela postala karikatura. Ne moremo nič in to moramo priznati," je alarm, ki ne sme iti mimo nobenega izmed nas. Signal, ki sporoča, da bo TEŠ6 nadaljeval z uničevanjem Slovenije, korupcija v zdravstvu uničevala zdravje ljudi, razprodaja še zadnjega v socializmu ustvarjenega premoženja pa nas bo dokončno spravila na beraško palico. In od samostojnosti Slovenije se bomo lahko dokončno poslovili!

Klic na pomoč borcev proti korupciji mora biti zadnji poziv državljanom Slovenije, da s političnimi elitami, ki so nam vladale zadnja desetletja, ne moremo pričakovati rešitve iz krize v katero so nas tudi pripeljale. Njihove povezave z uničujočimi neoliberalnimi roparji slovenskega premoženja so pregloboke, da bi se jih lahko odpovedali. Njihov pohlep je zasenčil vsako razumevanje stisk sodržavljanov, vsa moralna načela in vsako odgovornost za družbo ali državo.

To smo poudarili z isto izjavo že 29.11.2013, zato v Stranki za trajnostni razvoj Slovenije – TRS ter društvu Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS z isto izjavo tudi sedaj podpiramo Shod proti korupciji in za javni interes.

Solidarnost, Gibanje VLV in Odbor za pravično in solidarno družbo: Podpiramo shod proti korupciji in pozivamo prebivalstvo k aktivni drži

 Stranka v nastajanju Solidarnost, Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja in Odbor za pravično in solidarno družbo podpiramo in se bomo udeležili shoda proti korupciji, ki se bo začel jutri, v petek 13. decembra, ob 17. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.

 Sedanji politiki se zapletajo v nove in nove korupcijske škandale in preiskave. Ščitijo drug drugega z očitnim namenom ohranitve oblastnih pozicij. Pri tem še posebej prednačijo v obeh največjih parlamentarnih strankah, Pozitivni Sloveniji in Slovenski demokratski stranki. Že spomladi smo opozorili na škandalozno dejstvo, da so se vrhovi strank PS in SDS postavili v bran Jankoviću in Janši, ne glede na zaskrbljujoče poročilo Komisije za preprečevanje korupcije. Sledili so tudi ulični protesti.

 Komisija za preprečevanje korupcije je glasno opozorila na dejstvo, da v Državnem zboru nima podpore v svojem boju proti sistemski korupciji v Sloveniji. Zato moramo državljanke in državljani ter vse prebivalstvo republike Slovenije, pa tudi civilnodružbena in politična gibanja, prevzeti svoj del odgovornosti pri vzpostavitvi pravne in solidarne države. Poslanke in poslance je potrebno z vsemi demokratičnimi sredstvi prisiliti k temu, da se vzpostavi prepričljiva politična večina, ki se bo sposobna spopasti s pojavom korupcije v naši državi.

 Ob tem zahtevamo in predlagamo naslednje:

 - Varovanje neodvisnosti sodstva in neodvisnosti državnega tožilstva v razmerju do drugih vej oblasti.

- Usposobitev tožilstva za odkrivanje zapletenejših primerov gospodarskega kriminala in korupcije.

- Uveljavitev kazenske in odškodninske odgovornosti politikov zaradi zlorabe oblasti.

- Zakonsko okrepitev institucije KPK s predlogi, kot jih je v javnem pismu formuliral Senat KPK ob svojem odstopu.

- Spremembo določb veljavnih zakonov, ki premalo učinkovito varujejo javni interes, dopuščajo monopole in privilegije posameznih interesnih skupin, tolerirajo neenako obravnavo državljanov in ne omogočajo učinkovite borbe proti korupciji in zlorabam.

- Spremembo zakonodaje s področja javnih razpisov in ustanavljanja gospodarskih družb s strani oseb, ki so v preiskovalnih in sodnih postopkih zaradi gospodarskega kriminala.

- Sprožitev postopkov za odvzem denarja in materialnih dobrin, ki so bili pridobljeni s kaznivimi dejanji kraje, goljufije in zlorabe javnih pooblastil.

- Takoj naj se uveljavijo predlogi KPK, ki bodo omogočali učinkovit nadzor nad premoženjskim stanjem funkcionarjev, direktorjev, nadzornikov v državnih podjetjih, vključno z možnostjo nadzora nad premoženjem, ki ga imajo v tujini. Uzakoniti je potrebno sankcije za kršitelje, neupravičeno pridobljeno premoženje pa mora biti odvzeto.

- Okrepijo naj se pristojnosti KPK na področju nadzora nad konfliktom interesov in nezakonitim lobiranjem v javnem sektorju in podjetjih v večinski državni ali občinski lasti s predpisanimi sankcijami za kršitve.

- Ustanovi naj se neodvisna revizijska komisija, ki bo vključevala zunanje strokovnjake in predstavnike vseh relevantnih nadzornih institucij, ki bo imela nalogo v roku nekaj mesecev pripraviti in javnosti predstaviti podrobno poročilo o podeljenih kreditih v državnih bankah - kdo, komu, kdaj!

- Takoj naj se pristopi k reformi sistema javnih naročil  poudarkom na transparentnosti, odgovornosti, gospodarnosti in omejevanju klientelizma.

- Zahtevamo javno objavo obsega svetovalnih, odvetniških in marketinških pogodb in provizij s strani podjetij v večinski lasti države in občin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.