Brezplačno ali zastonj?

Odvetnik Marko Zaman je prejšnji teden zatrdil, da v nasprotju z zapisanim v članku »Brezplačno ali zastonj?« pri pripravi besedila zakona o sistemski razdolžitvi ni sodeloval ter da niti kot fizična oseba, niti kot odvetnik, niti kot s. p. ni prejel plačila. Kljub temu še dodaja, da je bilo njegovo svetovanje pri tem zakonu »vsekakor pro bono«.

Kakšni sta bili narava in oblika sodelovanja med g. Zamanom in ministrstvom za pravosodje, najbolje vedo prav oni sami. Mi smo lahko sklepali zgolj na podlagi informacij, ki so jih posredovali z ministrstva. Že spomladi, 20. maja, so nam od tam sporočili, da predlog zakona o sistemski razdolžitvi pripravlja večja skupina lastnih in zunanjih pravnih strokovnjakov, med slednjimi tudi »Marko Zaman – odvetnik«. Jeseni, 7. novembra, so bili na ministrstvu še bolj eksplicitni in so na vprašanje, kdo so bili avtorji predloga zakona o sistemski razdolžitvi, odgovorili: »V prvi fazi so, poleg pravnih strokovnjakov Andreja Simoniča, Marka Zamana in profesorja dr. Marka Simonetija, pri oblikovanju predloga zakona o sistemski razdolžitvi prispevali svoje pripombe tudi …« In še o plačilu za opravljeno delo. Priznavam, v zmedi, ko nihče več ni vedel, ali gre za svetovanje za predlog (strokovno neprimernega) zakona o sistemski razdolžitvi ali svetovanje pri popravljanju napak kasneje, bi lahko prišlo tudi do napake. A če tudi v tem primeru verjamemo odgovornim na ministrstvu, so za prispevek Marka Zamana oziroma njegovega podjetja Marko Zaman, s. p., k pisanju prenovljene insolvenčne zakonodaje namenili 2570 evrov bruto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.