Peter Petrovčič

, 08:00  |  Politika

Obračun pri Počku

Kako so novi prometni znaki ustavili ameriške marince

Poček

Poček
© Denis Sarkić

Nedavno so se na osrednjem slovenskem vojaškem vadišču postrani gledali postojnsko občinsko redarstvo in policija ter slovenska in ameriška vojska. Prvi so drugim na podlagi občinskega sklepa, da se vojski prepreči dostop na vadišče, žugali s kaznimi za prometne prekrške, vojska pa je na vadišče odšla po drugi cesti, ki vodi skozi sosednjo občino. Na občini Postojna zatrjujejo, da je to zgolj prvi v vrsti ukrepov zoper vojsko, odkar je država z njimi prekinila komunikacijo in nehala plačevati odškodnino.

Spor med Postojno, kjer je osrednje vojaško vadišče, in vojsko traja že 13 let. Leta 2000 sta se več kot dve tretjini Postojnčanov na referendumu izrekli za ukinitev vadišča. Štiri leta kasneje je občina z obrambnim ministrstvom dosegla dogovor o odškodnini za degradacijo prostora. Dogovorjeni znesek 260 tisoč evrov na leto je ministrstvo odtlej v denarju ali nepremičninah poravnavalo vsako leto. Do letos, ko je država to možnost zavrnila in šele po dolgotrajnih pogajanjih privolila v 73 tisoč evrov odškodnine. Poleg tega država na željo vojske zadnja leta pospešeno pripravlja državni prostorski načrt, s katerim naj bi vadišče na Počku razširili in umestili v prostor.

Na občini so prav zato spremenili kategorizacijo cest, ki vodijo na Poček; po njih zdaj ne smejo več voziti vozila, težja od 3,5 tone, torej večina vojaških vozil. Opozarjajo, kot je dejala vodja občinske pogajalske skupine Margareta Srebotnjak Borsellino, da bodo ukrepe stopnjevali. Glede državnega prostorskega načrta napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev »skupaj z internacionalizacijo in tožbo pred evropskim sodiščem za človekove pravice, če bo to potrebno«. Poleg pravnih pa obstajajo tudi druga sredstva za dosego istega cilja, recimo državljanska nepokorščina: »Sedemnajst tisoč podpisnikov za ukinitev vadišča ni malo. Ne bi želela, da se spor stopnjuje, a nekako bo treba spet sesti za mizo in nadaljevati pogovore o vadišču, to od nas zahteva velika večina prebivalstva, ki mora s Počkom živeti vsak dan oziroma 270 od 365 dni na leto, kolikor tam potekajo vojaške vaje.«

Na ministrstvu za obrambo spora niso želeli podrobneje komentirati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.