|  Politika

ZA univerzalni temeljni dohodek!

Kaj je univerzalni temeljeni dohodek ali UTD?

ZA!

ZA!
© Borut Krajnc

V EU že od pomladi poteka zbiranje milijona podpisov za univerzalni temeljni dohodek (UTD). Gre za sistem v katerem vsi, zaposleni ali ne, od države brezpogojno in nepovratno prejemajo del skupaj ustvarjenega presežka dohodka. V Sloveniji bi po izračunih vsak polnoleten posameznik lahko prejemal od 250 do 300 EUR mesečno, mlajši pa nekaj nižji znesek. UTD je delavcem, negotovo zaposlenim, ženskam, mladim in sploh vsem ranljivejšim skupinam družbe, pa tudi okolju, prijazen sistem, ki bi nadomestil nekatere transferje, npr. otroški dodatek.

Gre za poenostavitev, preglednost in zmanjšanje birokracije, pri čemer prihrani tudi država. Ljudje, ki delajo projektno, (pre)pogosto čakajo na plačilo po več mesecev. Nekateri pa plačila sploh ne dobijo. Po novem bi zanesljivo prejemali vsaj UTD. Slovenci smo vodilni pri zbiranju podpisov med 28 državami EU - zbranih imamo že 119,58 odstotkov naše minimalne kvote , oziroma 7175 podpisov, cilj pa je 10.444 podpisov. Zbiranje bo zaključeno predvidoma 14. januarja 2014. V Švici, ki sicer ni članica EU, so izglasovali referendum o UTD. Zanj so zbrali 126.408 veljavnih podpisov. Kdaj bomo začeli prejemati UTD tudi v Sloveniji, je nenazadnje odvisno tudi od vašega podpisa.

Zaradi uničevanja slovenske industrije in robotizacije je vse manj delovnih mest. Kljub temu se delovni čas zaposlenim ne skrajšuje. Zmanjšuje se le število zaposlitev in število zaposlitev za nedoločen čas. UTD rešuje več sedanjih težav hkrati, saj zaradi večje potrošnje pomeni tudi zagon in rešitev (domačega) gospodarstva. Ne gre za še eno v vrsti neobvezujočih peticij ampak za pobudo, ko lahko milijon državljanov EU Evropsko komisijo pozove, naj pripravi zakonodajni predlog. Da se ne bi kdo podpisal večkrat, je treba navesti tudi številko osebnega dokumenta (osebne izkaznice ali potnega lista).

Vsak lahko s podpisom na internetu pomaga približati dan, ko bomo začeli prejemati fiksen, zanesljiv, za vse enak in nepovraten, univerzalni temeljni dohodek UTD.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.