|  Politika

PS (še) verjame v Jakiča

Möderndorfer verjame, da bo Jakič odstopil, ko in če bo za to pravi trenutek

Minister Jakič pod drobnogledom.

Minister Jakič pod drobnogledom.
© Borut Krajnc

Vodja poslancev Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer verjame, da bo minister za obrambo Roman Jakič, ko in če sploh bo za to pravi trenutek, odstopil z mesta ministra. V izjavi pred začetkom redne seje DZ je pojasnil, da je Jakič poslancem in poslankam PS na seji poslanske skupine danes predstavil svoj pogled na preiskave prejšnji teden. Jakič, ki prihaja iz vrst največje vladne stranke PS, je tarča preiskav zaradi domnevno sumljivih poslov pri gradnji športnega centra Stožice, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli.

Preiskave se vrtijo okoli domnevnih kaznivih dejanjih zlorabe položaja in prevar pri pogodbah. Jakič je očitke že zavrnil in zagotovil, da je deloval zakonito in transparentno ter da bo odstopil, če pride do pravnomočne obtožnice. Möderndorfer je danes dejal, da verjame in v nadaljevanju pričakuje hitre poteze Nacionalnega preiskovalnega urada. Ob tem je dodal, da delo ministrstva za obrambo, ki ga vodi Jakič, ni v nikakršni povezavi in ne more vplivati na dogodke preiskave, in izrazil prepričanje, da bo Jakič glede na svojo držo takrat, ko in če sploh bo pravi trenutek, tudi odstopil. "Verjamem v pravni sistem in organe in pričakujem, da se bo to hitro rešilo," je povedal in dodal, da je točka odstopa pravnomočna obtožnica.

Po mnenju vodje poslancev PS je čas, da začnejo organi pregona zelo hitro in učinkovito ukrepati. "Hišna preiskava je bila eno leto nazaj tudi kje drugje, rečeno je bilo, da bo v roku enega meseca konec," je dejal in dodal, da je eno leto naokoli, vendar vse stoji. Zaenkrat še ni jasno, ali bo Jakič svoj pogled na preiskave predstavil tudi ostalim koalicijskim poslanskim skupinam.

Roman Jakič je danes v odgovoru na poslansko vprašanje poudaril še, da bi bilo nenavadno, če bi policija uporabljala posebne preiskovalne metode zoper njega v času, odkar je minister. Po njegovih besedah policija namreč preiskuje domnevno kaznivo dejanje, ki naj bi se zgodilo v času, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli. Vprašanje v zvezi s preiskavo je na ministra naslovila poslanka SDS Sonja Ramšak. Jakič je pojasnil, da ga v pogovoru, ki ga je imel pretekli teden na Nacionalnem preiskovalnem uradu, niso seznanili, da bi v času, ko je bil direktor Zavoda Tivoli, zoper njega uporabili kakršnekoli posebne preiskovalne metode.

Kot je dejal Jakič, posebne preiskovalne metode naj ne bi uporabili niti v času, odkar je minister. Ob tem je znova poudaril, da je kot direktor Zavoda Tivoli vselej ravnal zakonito in kot dober gospodar. Ponovil je tudi napoved, da bo odstopil takoj, ko bi bila zoper njega morebiti vložena pravnomočna obtožnica. Preiskave se namreč vrtijo okoli domnevnih kaznivih dejanjih zlorabe položaja in prevar pri pogodbah. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.