|  Politika

NLB ovadila, NPU preiskuje

© Borut Krajnc

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v okviru obsežnega predkazenskega postopka preiskuje kazniva dejanje gospodarske kriminalitete na območju policijskih uprav Maribor in Ljubljana. Gre za preiskave na podlagi ovadb NLB, v katerih so trem osebam odvzeli prostost, potekajo pa tako pri fizičnih kot pravnih osebah. Gre za primer, ki ga je sprožila sama NLB na podlagi razlogov za sum kaznivih dejanj. Namen preiskave je zbiranje dodatnih dokazov in razjasnitev okoliščin, ki so povezane s sumom kaznivega dejanja, so sporočili iz NLB.

Preiskovalci na podlagi sodnih odredb opravljajo 11 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer iščejo poslovno dokumentacijo in druge predmete, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Pri izvedbi operativnih aktivnosti sodeluje 40 preiskovalcev NPU, so sporočili iz policije.

Današnje operativne aktivnosti so del preiskovanja gospodarskih kaznivih dejanj, ki so bila storjena v škodo NLB. Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj pravic in zlorabe položaja, za kar je zagrožena kazen do osem let zapora.

Po pisanju spletnih Financ policisti po njihovih neuradnih, a zanesljivih informacijah preiskujejo posle NLB s podjetji, povezanimi z Samidom Osmanovićem, pri čemer omenjajo Oil Metal Company, Montavar metalna nova in Dom-Smreka. Po pisanju spletnega Večera so med drugim preiskovali Albina Turka, nekdanjega vodilnega v NLB Maribor, zdaj direktorja Mariborskih lekarn.

Na današnje preiskave se je ob robu poslovnega zajtrka Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham) odzval predsednik uprave NLB Janko Medja. Izpostavil je, da so v banki v zadnjih tednih okrepili sodelovanje z organi pregona. "To zdaj poteka odlično," je ocenil Medja.

Prav NLB so vodilni predstavniki organov pregona nedavno izpostavili kot tisto banke, pri kateri vidijo najmanj volje za sodelovanje. Težave naj bi se pojavljale predvsem na ravni t.i. srednjega menedžmenta.

Medja je danes na vprašanje, kako bodo srednji menedžment prisilili v sodelovanje, odgovoril, da ta del zaposlenih v banki deli zavezo vodstva, da se stari grehi počistijo. Po njegovi oceni zato prisila ne bo potrebna. V banki so po Medjevih besedah v zadnjem času naredili veliko sprememb pri procesih, zato verjame, da tako slabega odločanja kot v preteklosti v prihodnje ne bo več. V NLB se trudijo javnost prepričati, da je lahko NLB tudi zgled za nekaj dobrega in ne le primer za slabe prakse.

Na vprašanje, če se zavzema za javno preiskavo nepravilnosti v bančnem sistemu, pa je Medja odgovoril, da se kot državljan in davkoplačevalec zavzema, da se stvari počistijo. Odgovor na vprašanje, če je javna preiskovalna komisija v DZ najboljši nepolitičen način za razčiščenje s preteklostjo, pa prepušča drugim. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.