|  Svet

Putin z amnestijo za več tisoč zapornikov

Ruski predsednik Vladimir Putin se je ob 20. obletnici razglasitve ruske ustave in s tem vzpostavitve moderne Rusije po razpadu Sovjetske zveze odločil za amnestijo za več tisoč zapornikov. Ruska duma je njegov ukrep danes v prvem branju že potrdila, dokončno pa naj bi ga v sredo. Med izpuščenimi naj bi bila tudi članica skupine Pussy Riot, ki je bila zaradi Putinu sovražnega performansa v cerkvi v Moskvi obsojena na dve leti zapora. Njena kazen naj bi se iztekla marca.

Prav tako lahko na ustavitev kazenskega postopka računajo člani okoljevarstvene organizacije Greenpeace, ki so obtoženi huliganstva zaradi akcije na ruski naftni ploščadi na območju Arktike. 30 članom organizacije grozi do sedem let zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Amnestija naj ne bi veljala za najhujše Putinove nasprotnike, kot je npr. na deset let zapora obsojeni nekdanji naftni mogotec Mihail Hodorkovski ali pa opozicijski voditelj Aleksej Navalni, ki je bil obsojen na pogojno kazen petih let v kazenski koloniji.

Pomilostitev naj bi veljala za že obsojene kot tudi za tiste, ki so še v kazenskih postopkih, je po poročanju dpa pojasnil ruski poslanec Pavel Kračeninikov. Po ocenah politikov naj bi bilo amnestije deležnih okoli 10.000 zapornikov, čeprav mediji ocenjujejo, da bi ukrep lahko doletel celo več kot 20.000 zapornikov.

Uradno je povod za najbolj množično pomilostitev zapornikov v zgodovini demokratične Rusije 20. obletnica nastanka ruske ustave. Opazovalci ocenjujejo, da je ta korak Putina tudi znak popuščanja Zahodu pred odprtjem zimskih olimpijskih iger v Sočiju 7. februarja, še poroča dpa. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.