|  Svet

Referendum na referendum

Inflacija referendumskih pobud na Hrvaškem

Darinko Kosor: Slovenija z vinjetami ustvari za deset odstotkov več prihodkov kot Hrvaška, čeprav ima Hrvaška dvakrat več kilometrov avtocest kot Slovenija.

Darinko Kosor: Slovenija z vinjetami ustvari za deset odstotkov več prihodkov kot Hrvaška, čeprav ima Hrvaška dvakrat več kilometrov avtocest kot Slovenija.
© Jutarnji.hr

Na Hrvaškem se vrstijo referendumski predlogi. Najnovejši prihaja iz vrst zunajparlamentarne Hrvaško-socialno liberalne stranke (HSLS). Predsednik HSLS in predsednik zagrebškega mestnega sveta Darinko Kosor je napovedal, da bodo v začetku prihodnjega leta začeli zbirati podpise za referendum proti podelitvi koncesij za hrvaške avtoceste.

Hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo je v ponedeljek sporočilo, da so prejeli nekaj prijav na razpis za prevzem hrvaških avtocest v koncesijo za najmanj 30 in največ 50 let. Jutarnji list danes, sklicujoč se na neuradne navedbe, poroča, da se za koncesijo za 1024 kilometrov hrvaških avtocest potegujejo najmanj trije konzorciji, v katerih imata pomembno vlogo avstralska investicijska družba Macquarie in francoska korporacija Vinci.

Levosredinska hrvaška vlada pričakuje, da bo od koncesionarja dobila več kot 20 milijard kun ali približno tri milijarde evrov, če bi se dogovorili za koncesijo za upravljanje avtocest za obdobje 50 let. Denar nujno potrebujejo, da bi zakrpali proračunske luknje in znižali javni dolg. Kosor je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu ocenil, da koncesija za 50 let ni koncesija, temveč prodaja avtocest. Opozoril je, da od 20 milijard kun ne bo preveč koristi, ker bo vlada denar od koncesije porabila v enemu letu.

Predlagal je prestrukturiranje javnih podjetij Hrvaške avtoceste (Hac) in Avtocesta Reka-Zagreb (ARZ) ter uvedbo vinjet, s katerimi bi lahko zvišali prihodke od avtocest za približno pol milijarde kun (65 milijonov evrov) letno. Omenil je, da Slovenija z vinjetami ustvari za deset odstotkov več prihodkov kot Hrvaška, čeprav ima Hrvaška dvakrat več kilometrov avtocest kot Slovenija.

Pričakuje, da bo novi koncesionar odpustil približno 1000 zaposlenih v javnih prometnih podjetjih. Ocenil je, da bi s prestrukturiranjem Haca in ARZ lahko plačali tudi njihove obveznosti do upnikov ter obdržali avtoceste v hrvaških rokah. Zaradi odločitve o koncesijah so pred Banskimi dvori v ponedeljek že protestirali sindikati prometnega sektorja. Tako se po uspešnem državljanskem referendumu proti istospolnim zakonskim zvezam na Hrvaškem vrstijo nove referendumske pobude in predlogi.

V parlamentarnem postopku je referendum za spremembo ustavnega zakona o pravicah narodnih manjšin, ki je usmerjen predvsem proti napisom v cirilici v Vukovarju. Neodvisni poslanec Ivan Grubišić je napovedal pobudo za revizijo dvostranskih pogodb med Hrvaško in Vatikanom. Novembra se je na družbenem omrežju Facebook pojavila tudi referendumska pobuda za legalizacijo marihuane.

V saboru so prejšnji teden sprejeli načrt ustavnih sprememb, ki ga je predlagala vladajoča levosredinska koalicija. Med drugim naj bi ustavo spremenili tudi v delu referendumske zakonodaje. Nameravajo znižati potrebno število podpisov volivcev pri državljanskih referendumskih pobudah, obenem pa zaostriti pogoje za veljavnost referenduma. S to obliko neposredne demokracije ne bo več možno posegati v pravice manjšin. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.