|  Politika

Goli, obupani in ponižani

Migrantov na jugu Italije letos trikrat več kot lani

Število migrantov, ki prek Sredozemskega morja poskušajo doseči Italijo, se je letos v primerjavi z lani potrojilo, je povedal italijanski notranji minister Angelino Alfano. Premier Italije Enrico Letta pa je na vrhu EU zagotovil, da bo njegova vlada v prihodnje preprečila nedostojno obravnavanje beguncev v italijanskih sprejemnih centrih. V letošnjem letu je Italijo tako doseglo skoraj 43.000 migrantov, lani pa 13.000. Med migranti, ki so jih italijanske oblasti letos prestregle, jih je bilo dobrih 11.000 iz Sirije, veliko pa tudi iz Libije, Egipta in Eritreje.

"Plačali smo visoko ceno za konflikt v Siriji in nestabilnost v Libiji in Egiptu," je stanje komentiral Alfano. Število beguncev iz Somalije se je poleg tega v zadnjih šestih mesecih povečalo za petkrat, je še dodal notranji minister. Medtem je Letta na vrhu EU v Bruslju zagotovil, da ne bo nikoli več prišlo do sramotnega obravnavanja beguncev v sprejemnih centrih. Obravnavo migrantov na Lampedusi je premier označil za nesprejemljivo.

Italijanski mediji so namreč nedavno poročali, da se morajo migranti v sprejemnem centru na Lampedusi pred vsemi navzočimi sleči, nakar jih poškropijo z vodo in na njih opravijo dezinfekcijo proti garjam. Tudi Združeni narodi so opozorili, da so pogoji na Lampedusi kritični, da je center prenatrpan, nudenje pomoči beguncem pa pod minimalnimi standardi. Evropski voditelji na vrhu EU so danes obljubili, da bodo storili vse za odvračanje migrantov od nevarnih potovanj čez Sredozemsko morje. "Okrepljeno sodelovanje s tretjimi državami, da se prepreči nevarna potovanja migrantov proti EU, mora biti prioriteta," so zapisali v skupnem sporočilu.

Predlagali so tako informacijske kampanje kot tudi učinkovite politike za pošiljanje migrantov nazaj v njihove domače države. Voditelji EU se bodo z zadevo ponovno ukvarjali junija 2014. Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je po objavi posnetkov imigrantov, ki jih v sprejemnem centru na italijanskem otoku Lampedusa na prostem gole škropijo s cevjo, zagrozila Rimu s sankcijami. Opozorila je, da EU ne bo mogla več pomagati Italiji, če imigrantom ne bo zagotovila ustreznih razmer.

Posnetek moških imigrantov, ki jih na zimskih temperaturah gole pregledujejo medicinske sestre in se nato postavijo v vrsto za dezinfekcijo proti garjam, je pred dnevi objavila italijanska televizija Rai. Sprožil val ogorčenja tako v Italiji kot EU. Posnetki so nastali manj kot tri mesece po dveh brodolomih ladje z imigranti pri Lampedusi, ki sta zahtevala okoli 400 življenj. Komisarka Malmström je obsodila "grozljive pogoje v mnogih sprejemnih centrih v Italiji, vključno s tistim na Lampedusi". Povedala je, da je EU že uvedla preiskavo. Posnetke iz centra na Lampedusi je označila kot grozljive in nesprejemljive ter napovedala, da bodo od italijanskih oblasti zahtevali pojasnila.

Izpostavila je pripravljenost EU, da pomaga Italiji pri sprejemu imigrantov, poudarila pa, da bodo s pomočjo in podporo nadaljevali samo pod pogojem, da bodo italijanske oblasti imigrantom in prosilcem za azil zagotavljale dostojen sprejem in namestitev. Na Twitterju je še opozorila, da Bruselj ne bo okleval pri uvedbi postopka proti Italiji zaradi kršitve evropskega pravnega reda.

Potem ko je županja Lampeduse Giusi Nicolini v torek dejala, da posnetki spominjajo na koncentracijska taborišča in odgovornost za stanje v sprejemnem centru pripisala notranjemu ministrstvu, je italijanski premier Enrico Letta obljubil preiskavo in kaznovanje odgovornih. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je v odzivu na posnetek že obsodil ravnanje z imigranti. "Nenehna prenatrpanost je nevzdržna in vodi do situacije, da je nudena pomoč kljub trudu humanitarnih delavcev krepko pod minimalnimi standardi," je poudaril tiskovni predstavnik UNHCR Laurens Jolles. Poudaril je še, da italijanske oblasti že leta prosijo, naj imigrante hitro premestijo z Lampeduse.

Upravnik centra na Lampedusi Cono Galipo je zavrnil obtožbe. V pogovoru za radio je dejal, da so se imigranti sami slekli in goli postavili v vrsto, ker so bili nestrpni. Posnetke je po njegovih besedah namreč treba postaviti v kontekst. "Ravno smo sprejeli tri ladje imigrantov in nevarnost garjavosti je bila zelo visoka. Ko je malo ljudi, postopek običajno izvedemo na kliniki. Vendar jih je bilo takrat 104 in noben drug prostor ni bil na voljo," je dejal.

Več deset tisoč migrantov letno preko Sredozemskega morja pristane v Italiji, potem ko so tihotapcem v Egiptu, Libiji ali Turčiji plačali tudi po več tisoč evrov za pot v pogosto prenatrpanih in slabih ladjah. Mnogi pridejo v državo preko Lampeduse, majhnega otoka, ki je bliže tunizijski obali kot ostali Italiji in je postal glavna vstopna točka za nezakonite priseljence v Evropsko unijo. Po zadnjih podatkih je preko Lampeduse letos prišlo 14.000 imigrantov. Sprejemni center na otoku ima 381 postelj, zato morajo migranti pogosto bivati v higiensko neustreznih pogojih in spati na prostem, medtem ko čakajo na premestitev v centre drugod po državi.

Potem ko je v brodolomu ob otoku oktobra umrlo 366 priseljencev, kar je bila najhujša tragedija imigrantov v Sredozemlju, so se okrepili pozivi k prenovi evropske politike do imigrantov in azila. Bruselj je tako pripravil predlog vrste ukrepov, s katerimi naj bi se izognili tovrstnim tragedijam. Obravnavali naj bi jih voditelji EU na vrhu, ki se bo začelo v četrtek. EU je zaradi tragedije Rimu tudi dodelila 30 milijonov evrov pomoči za soočenje s prilivom priseljencev. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.