|  Svet

Božiček bo odnesel dolgove

Božično darilo na Hrvaškem - država bo ljudem odpisala dolgove

Na Hrvaškem naj bi vračila dolgov oprostili tiste državljane, ki bodo dokazali, da ne razpolagajo z zadostnim premoženjem, da bi jih lahko pokrili.

Na Hrvaškem naj bi vračila dolgov oprostili tiste državljane, ki bodo dokazali, da ne razpolagajo z zadostnim premoženjem, da bi jih lahko pokrili.
© novilist.hr

Hrvaški finančni minister Slavko Linić je napovedal, da bo država okoli 70.000 Hrvatom v prihodnjem letu odpisala dolgove, starejše od leta dni. Gre za dolgove v skupni vrednosti približno milijarde in pol kun (200 milijonov evrov). Obenem bo država s posebnimi ukrepi vzpodbudila banke, da storijo podobno. Kot je v pogovoru za Jutarnji list, objavljenem v soboto na spletni strani časnika, pojasnil minister, bodo vračila dolgov oprostili tiste državljane, ki bodo dokazali, da ne razpolagajo z zadostnim premoženjem, da bi jih lahko pokrili.

Gre predvsem za nekdanje obrtnike in samostojne podjetnike, ki so morali zapreti svoja podjetja, nakar jim je ostal dolg zaradi neporavnanih prispevkov in davkov. Čeprav si vlada želi odpisa dolgov tudi za tiste državljane, ki so dolžni bankam ter komunalnim in telekomunikacijskim podjetjem, pa lahko neposredno odpiše le svoje terjatve. "To lahko storijo le banke same, a mi jim dajemo sedaj priložnost, da to storijo, tako da jim bomo za znesek odpisanega dolga zmanjšali davčno osnovo," je pojasnil Linić.

Kar se tiče bank, naj bi te šle na roko ljudem, ki nikakor ne morejo odplačevati kredita za stanovanje, v katerem dejansko živijo in je njihova edina nepremičnina. Javna in telekomunikacijska podjetja naj bi izbrisala stare dolgove, ki so nižji od 2000 kun (263 evrov). Skupno naj bi bila akcija zmanjševanja nelikvidnosti hrvaških državljanov vredna več kot 20 milijard kun (slabe tri milijarde evrov). Toliko namreč znašajo njihove obveznosti do različnih upnikov, ki so starejše od leta dni in jih zaradi slabega finančnega položaja dolžnikov v bistvu niti ni mogoče izterjati. Zaradi nezmožnosti odplačevanja dolgov so trenutno blokirani računi kar 290.000 Hrvatov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.