|  Družba

Sodnika obsodili na zaporno kazen

Okrožno sodišče v Ljubljani je suspendiranega celjskega sodnika Milka Škoberneta spoznalo za krivega zlorabe položaja in prejemanja podkupnine. Dosodilo mu je pet let in šest mesecev zapora in 19.622 evrov stranske denarne kazni. Vrniti mora tudi podkupnino. Škoberneta na razglasitev sodbe sicer ni bilo.

Tožilstvo je sicer za Škoberneta zahtevalo višjo kazen, to je osem let zapora, 50.000 evrov denarne kazni in vračilo podkupnine. Škobernetu očita, da je kot sodnik zlorabil položaj, ker naj bi v zameno za podkupnino poskrbel za odpravo pripora in mednarodne tiralice za nekdanjega lastnika nočnega lokala v Celju Esada Čehajića, osumljenega kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.

Škoberne in domnevna posrednika - Esad Ramić in Marjan Salobir - naj bi od Čehajića najprej prejeli 9000, nato pa zahtevali še 50.000 evrov. A naj bi se Čehajić temu uprl ter vse tri prijavil. Policija je nato v tajnem policijskem postopku izvedla navidezno predajo podkupnine.

Ramić in Salobir sta tik pred koncem postopka krivdo priznala in se s tožilstvom dogovorila za nižjo kazen. Oba sta bila obsojena na pogojno kazen. Današnja sodba še ni pravnomočna. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.