Tea Wutte

 |  Svet

Erdogan bi nasprotnikom »polomil roke«

Turški predsednik vlade je zaradi aretacij v korupcijo vpletnih sodelavcev najprej zagrozil tujim diplomatom, sedaj pa s fizičnim nasiljem grozi tudi političnim nasprotnikom

Turški predsednik vlade Recep Tayyip Erdogan, ki je precej očrnjen zaradi zadnjega škandala in razkrivanja korupcije med njegovimi najbližjimi sodelavci, je svojim političnim nasprotnikom zagrozil, da jim bo »polomil roke«, če bodo samo pomislili na to, da bi zadnji škandal uporabili za spodkopavanje njegove vladavine v Turčiji, ki traja že od leta 2002.

Erdoganovo opozorilo je povezano tudi z izbruhom korupcijskega škandala, v katerega so vpleteni tesni sodelavci premiera in celo sinovi nekaterih ministrov. Že v petek je turški predsednik vlade z izgonom zagrozil tujim diplomatom. Svoje zadnje ostre komentarje pa je podal sredi demonstracij in protestov, ki so jih organizirali nasprotniki politike njegove stranke in vlade. Policija je proti demonstrantom uporabila solzivec in vodne topove.

Recep Tayyip Erdogan je sicer zanikal kakršnokoli vpletenost v korupcijo v Turčiji, zadnje aretacije, v katerih so zaprli več deset ljudi, pa je ocenil kot rezultate dela »temnih zavezništev«. Erdogan se je na najnovejšo akcijo policije odzval s »čistko« v policijskih vrstah, s katero je vlada dobesedno preko noči odstavila več deset komandirjev policije zaradi izvajanja »preiskav brez dovoljenja«. Javnost v Turčiji ob tem že mesece protestira predvsem zaradi velikih gradbenih projektov, ki mestna središča znova »islamizirajo«, hkrati pa uničujejo parke in zelenice ter so pri izvedbi del popolnoma netransparentni. Doslej je bilo v demonstracijah proti vladi Erdogana ubitih že šest ljudi, 8000 pa ranjenih, predvsem zaradi obrambe parka v Istanbulu.

Erdoganove izjave sredi obsežne preiskave o korupciji, v kateri so v Turčiji v torek priprli več kot 50 ljudi, so po poročanju medijev uperjene proti ameriškemu veleposlaniku Francisu Ricciardoneu. Ta naj bi nekaterim predstavnikom Evropske unije dejal, da je Washington opozoril turško banko v državni lasti Halkbank, naj prekine vezi z Iranom. Ricciardone je sicer prek Twitterja poročanje medijev danes zavrnil kot "neosnovane domneve". Prvi mož Halkbank Suleyman Aslan je bil sicer med tistimi, ki so jih v torek priprli v okviru preiskave. Aslana pa so danes po poročanju turškega časnika Hurriyet obtožili zlorabe položaja zaradi sprejemanja podkupnin.

Policija je na njegovem domu zasegla 4,5 milijona dolarjev v gotovini, skritih v škatlah za čevlje, so ta teden poročali turški mediji. Halkbank je bila v nekaterih krogih v ZDA deležna kritik zaradi domnevnih nezakonitih transakcij v Iran, vendar pa so to pri banki zanikali. Med priprtimi v okviru preiskave so bili tudi sinovi nekaterih ministrov v Erdoganovi vladi. Dva od njih so sodniki v Carigradu danes obtožili posredovanja pri dajanju in sprejemanju podkupnin. Gre za sina notranjega ministra Barisa Gulerja in sina gospodarskega ministra Kaana Caglayjana. Kazenski postopek so uvedli proti skupno 24 osumljenim.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.