|  Družba

Kakšne polti je Božiček?

"Vojna" proti božiču se seli tudi v ameriški kongres

Napadi na božične tradicije so 36 kongresnikov vzpodbudili, da predlagajo sicer nezavezujočo resolucijo o zaščiti simbolov in božičnih tradicij.

Napadi na božične tradicije so 36 kongresnikov vzpodbudili, da predlagajo sicer nezavezujočo resolucijo o zaščiti simbolov in božičnih tradicij.
© YahooNews

V ZDA je sedaj že običaj, da praznično razpoloženje okoli božiča zamenjajo prepiri glede tega krščanskega praznika poganskega porekla. Tako imenovana vojna proti božiču se je sedaj preselila tudi v kongres. Skupina 36 poslancev je predlagala resolucijo o zaščiti praznika in pravice vseh, ki ga praznujejo, da ga praznujejo kot želijo. "Vojna" proti božiču se je v ZDA začela z vzponom konservativne televizije Fox. Voditelji njenih oddaj na čelu z razvpitim Billom O'Reileyem vsako leto opozarjajo ameriške kristjane, da jim pripadniki drugih ver in neverujoči hočejo uničiti njihov največji praznik.

V ZDA velja ločitev Cerkve od države in nobena vera uradno ni priznana kot bolj pomembna od druge, čeprav je velika večina Američanov kristjanov in to verujočih. Vedno se sicer najdejo posamezniki, ki ločitev Cerkve od države privedejo do skrajnih meja, večinoma povsem po nepotrebnem. Vendar pa je sedaj tu televizija Fox, ki odkrije skoraj vsak primer in ga objavi. Letos največ groze vzbuja prepoved teksaškim osnovnošolcem, da bi vojaškim veteranom poslali čestitke z voščilom za vesel božič. Na Floridi kristjane razburja tudi drog za praznik "festivus", ki je postavljen poleg jaslic. Festivus je "praznik", ki so si ga izmislili v nanizanki Seinfeld in nekateri so ga vzeli zares.

Vsi ti napadi na božične tradicije so 36 kongresnikov vzpodbudili, da predlagajo sicer nezavezujočo resolucijo o zaščiti simbolov in božičnih tradicij za vse tiste, ki ga praznujejo. Kriva naj bi bila glasna manjšina v ZDA, ki je užaljena, ker želijo kristjani praznovati božič. Poteza je propagandne narave, saj je kongres zaprt ob božičnih in novoletnih praznikih, kongresniki pa se bodo vrnili šele 6. januarja, ko se bodo strasti, tako kot vsako leto doslej, že pomirile.

Propagiranje "vojne" je sicer televizijo Fox letos izpostavilo posmehu, ker so debate zabredle malce predaleč. Beli voditelji televizije so se na primer zgražali, ker si je temnopolta pisateljica dovolila trditi, da je Božiček (Santa Claus), ki raznaša darila z jelenjo vprego in se z njimi ponoči spušča po dimniku, temnopolt. Pri tem so se sklicevali na znanost, ki menda brez dvoma dokazuje, da je Božiček prava zgodovinska osebnost in to bele polti, ne glede na saje, ki se ga primejo na poti skozi dimnik. Ob tem so se potem razvnele debate o tem, kakšne polti je bil Jezus Kristus in prazničnemu veselju v ZDA tudi letos ni videti konca.

V vojno je televizija Fox skušala vplesti tudi predsednika ZDA Baracka Obamo, saj mu je njen dopisnik v petek na zadnji novinarski konferenci pred potjo na Havaje pred vprašanjem poudarjeno zaželel vesel božič. Obama ni nasedel in je dopisniku zaželel enako nazaj. Skupaj s prvo damo Michelle sta potem v sobotni poslanici Američanom zaželela vesel božič in vesele praznike. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.