|  Družba

17. januarja znova na ulice in trge

Sredi januarja se obeta nov shod proti korupciji

Po besedah organizatorjev shoda je glavni namen shoda, ki bo 17. januarja, ultimat vladi.

Po besedah organizatorjev shoda je glavni namen shoda, ki bo 17. januarja, ultimat vladi.
© Bojan Stepančič

Sredi januarja se obeta že tretji shod proti korupciji v zadnjem času, tokrat v organizaciji gibanja Kričač. Ta želi na tako imenovanem Shodu soočenja opozoriti na problematiko sistemske korupcije v državi. Na shod pa bodo izrazili tudi podporo zahtevanim ukrepom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), so sporočili iz gibanja.

Potem ko je konec novembra odstopil celoten senat KPK, so se protestniki 5. decembra zbrali na prvem shodu v podporo komisiji. Zahtevali so, naj se komisiji nemudoma omogoči pogoje za nadaljevanje dela. Na drugem shodu proti korupciji pa so v Koaliciji proti korupciji opozorili tudi na slabosti kapitalizma in prezadolženost slovenske države.

Po besedah tokratnih organizatorjev shoda je glavni namen shoda, ki bo 17. januarja, ultimat vladi, naj do konca marca pripravi natančne ukrepe in zakonske spremembe ter jih predstavi širši javnosti. V gibanju med drugim zahtevajo tudi "popolno očiščenje koruptivne mafije iz javnega zdravstva, razrešitev vpletenih v koruptivna dejanja s funkcij, prekinitev delovnih razmerij in zaseg premoženja ob dokazani krivdi".

Na seznamu njihovih zahtev sta tudi ustanovitev javne in transparentne preiskave Teš 6 in sprejem novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki bo omogočila razkritje svetovalnih, sponzorskih in donatorskih pogodb podjetij v državni lasti, so še zapisali v sporočilu za javnost. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.