|  Svet

Brez kloniranih zrezkov na krožnikih EU

Evropska komisija za prepovedi pri kloniranju živali

Kloniranje živali je reprodukcijska tehnika, ki ne vključuje genskih sprememb in ni namenjena izboljšanju proizvodnosti živali.

Kloniranje živali je reprodukcijska tehnika, ki ne vključuje genskih sprememb in ni namenjena izboljšanju proizvodnosti živali.
© Arhiv Mladine

Evropska komisija je v minulih dneh sprejela dva osnutka direktiv o kloniranju živali ter osnutek uredbe o novih živilih. Prvi osnutek direktive prepoveduje uporabo tehnike kloniranja pri rejnih živalih v EU, uvoz teh živalskih klonov ter dajanje na trg živih živalskih in zarodkovnih klonov. Drugi osnutek direktive pa zagotavlja, da se živila, kot so meso ali mleko iz živalskih klonov, ne dajejo na trg EU.

Oba predloga obravnavata vprašanje dobrobiti živali in druge etične pomisleke v zvezi z uporabo kloniranja. Kloniranje pa ne bo prepovedano na drugih področjih, na katerih je uporabo te tehnike mogoče utemeljiti, denimo v raziskovalne namene, zaradi ohranitve redkih pasem in ogroženih vrst ali uporabe živali za proizvodnjo zdravil ter medicinskih pripomočkov, so sporočili iz Bruslja.

Osnutek pravnega akta o novih živilih pa spreminja obstoječo uredbo o novih živilih. Osnutek uredbe določa preprostejši, jasnejši in učinkovitejši postopek odobritve novih živil, enoten za celotno EU, ki naj bi omogočil, da bodo varna in inovativna živila hitreje dosegla trg EU. Novo živilo na splošno pomeni živilo, ki se pred majem 1997, tj. pred začetkom veljavnosti sedanje uredbe, ni v večjem obsegu uživalo v EU, zlasti pa živilo, proizvedeno z uporabo novih tehnik in tehnologij, kot so nanomateriali. Predloge teh zakonodajnih aktov bodo sedaj preučili Evropski parlament in države članice EU. Nova zakonodaja predvidoma ne bo začela veljati pred letom 2016.

Kloniranje živali je reprodukcijska tehnika, ki ne vključuje genskih sprememb in ni namenjena izboljšanju proizvodnosti živali. Uporablja se lahko zaradi povečanja količine semena ali zarodkov posebno dragocene živali. Danes se kloniranje ne uporablja za proizvodnjo živil. Trženje živil iz klonov v EU mora predhodno odobriti Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Za to ni doslej zaprosil še noben evropski niti tuji nosilec živilske dejavnosti. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.