|  Družba

V regiji nič kaj novoletno vzdušje

Milanović in njegova vlada z najnižjo podporo od prihoda na oblast - V Črni gori bombni napad na časopisno hišo

Hrvaški premier Zoran Milanović uživa podporo le tretjine volivcev.

Hrvaški premier Zoran Milanović uživa podporo le tretjine volivcev.
© HGB

Hrvaški premier Zoran Milanović uživa podporo le tretjine volivcev, kar je najmanjša priljubljenost predsednika levosredinske vlade od prevzema oblasti decembra 2011, je pokazala raziskava Crobarometar, ki jo je v četrtek zvečer objavila Nova TV. Tudi njegova levosredinska vlada beleži najnižjo podporo od začetka mandata. V črnogorski prestolnici Podgorica pa je medtem pri zgradbi časnika Vijesti v četrtek pozno zvečer eksplodirala bomba in povzročila precejšnjo gmotno škodo, ranjenih pa ni bilo.

Hrvaški državljani niso zadovoljni z vladno politiko, ki jo podpira slaba četrtina volivcev, še devet odstotkov pa je neodločnih. Da gre država v pravo smer, ocenjuje le 18 odstotkov izmed 968 anketirancev v redni mesečni raziskavi agencije IpsosPuls. To so najslabši izidi za vladne politike v tovrstnih raziskavah od začetka mandata pred dvema letoma.

SDP končuje leto s 24-odstotno podporo, kar je za tri odstotke manj kot januarja letos, medtem ko HDZ od začetka leta ohranja približno 20-odstotno podporo. Na tretjem mestu so Hrvaški laburisti - stranka dela (HL) z desetimi odstotki podpore. Nobena druga stranka glede na anketo ne bi presegla petodstotnega volilnega praga. Kakor se znižuje podpora SDP, tako se zvišuje število neodločnih volivcev, ki jih je bilo konec letošnjega leta 16 odstotkov, je ocenila Nova TV.

Predsednik države Ivo Josipović je s 74-odstotno podporo daleč najbolj priljubljen politik na Hrvaškem. Na desetem mestu lestvice je predsednik HDZ Tomislav Karamarko, ki ga podpira 16 odstotkov anketirancev. Sicer pa je vseh deset najbolj priljubljenih politikov decembra izgubilo nekaj podpore v primerjavi z novembrom.

Za zdaj še neznanega storilca, ki je v Podgorici nastavil bombo pri zgradbi časnika Vijesti, so v svoj objektiv ujele varnostne kamere. Posnetki so pokazali, da je napadalec bombo podtaknil pod okno pisarne v pritličju, v kateri je urednik Vijesti Mihailo Jovović v času eksplozije še vedno delal. V redakciji se je poleg urednika nahajalo še okrog 15 sodelavcev. Vsi so eksplozijo prestali brez poškodb, je pa bomba povzročila precejšnjo gmotno škodo.

Direktor Vijesti Željko Ivanović je menil, da bombni napad predstavlja teroristično dejanje in pričakovani epilog večletne negativne kampanje, ki da jo proti temu mediju vodi črnogorski premier Milo Đukanović. "Gre za poskus uboja glavnega in odgovornega urednika Vijesti Mihaila Jovovića, ker je bila bomba postavljena pod okno njegove pisarne. To je krona politike črnogorske vlade in premiera Đukanovića do Vijesti," je povedal Ivanović. Vijesti so sicer precej kritične do trenutne vlade.

Črnogorski notranji minister Raško Konjević je obsodil bombni napad in ga označil za napad na svobodo govora in demokracijo, s tem pa tudi na državo. Danes zjutraj si je minister že ogledal posledice eksplozije. Konjević je izrazil upanje, da bodo krivce za napad v najkrajšem možnem času našli. Časnik Vijesti je bil v preteklosti že večkrat tarča napadov. Novembra so neznanci redakcijo časnika obmetavali s kamenjem, poleti je bil izveden bombni napad na hišo sodelavca časnika, vozila Vijesti pa so že večkrat doleteli požigi.

Ob vsem tem so v Srbiji zabeležili več smrtnih primerov ljudi, ki so se okužili z nevarno superbakterijo NDM-1, odporno tudi na najmočnejše antibiotike. Svetovni strokovnjaki so Srbijo že označili za leglo omenjene bakterije, poroča srbski časnik Blic. V Srbiji "so med letoma 2011 in 2012 superbakterijo odkrili pri osmih ljudeh, ampak to ni prava slika razširjenosti NDM-1, ampak samo vrh ledene gore. Paciente so zdravili na vojaški medicinski akademiji v Beogradu ter na zasebni kliniki," je za Blic povedal srbski strokovnjak za molekularno genetiko in genski inženiring Branko Jovčić.

Strokovnjaki so bili dolgo časa prepričani, da je bakterija omejena samo na Indijo ter da se je njeno širjenje začelo iz te države. Šele kasnejše raziskave so pokazale, da je tudi Balkan, še posebej Srbija, leglo te smrtonosne bakterije, je dodal Jovčić. Kot še navaja Blic, so superbakterijo odkrili pri nekaterih ljudeh iz Velike Britanije, ZDA, Kanade, Avstralije in Nizozemske, ki jim je skupno, da so zaradi medicinskih posegov potovali v Indijo ali Srbijo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.