|  Svet

Sirija po oceni ZN do roka ne bo predala vsega kemičnega orožja

Iz Sirije do 31. decembra, ko se izteče rok, verjetno ne bo odstranjeno vse najbolj nevarno kemično orožje, so v soboto prvič priznali ZN. Kot so sporočili v New Yorku, je bil sicer strojen pomemben napredek pri odstranjevanju sirskega kemičnega orožja, kljub temu pa so režim Bašarja al Asada pozvali, naj okrepi napore.

V skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN bi morali do konca tega leta iz Sirije odstraniti vse najbolj nevarno kemično orožje, do sredine prihodnjega leta pa vse orožje. Kot so pojasnili ZN in Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), do zamud prihaja iz logističnih razlogov, nadaljevanja državljanske vojne v Siriji in slabega vremena.

Sirsko kemično orožje morajo najprej prepeljati v pristanišče Latakija, od koder ga bodo prepeljali v Italijo ter tam preložili na ameriško vojaško ladjo, posebej opremljeno za uničenje kemičnega orožja. V skladu z resolucijo mora Sirija predati prek tisoč ton kemičnega orožja. Operacijo nadzorujejo ZN in OPCW, vendar je odgovornost za predajo orožja v prvi vrsti na sirski vladi. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.