|  Svet

Izgredi na ukrajinskih protestih

Med protestniki in policisti v Kijevu je v petek zvečer izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ranjenih več ljudi, med njimi nekdanji notranji minister Ukrajine in eden vodilnih opozicijskih politikov Jurij Lucenko. Protestniki so se sicer zbrali v podporo pred tem obsojenim skrajnim nacionalistom.

Kot poroča britanski BBC, je nasilje izbruhnilo, potem ko so trije skrajno desni aktivisti pristali v zaporu, ker naj bi pripravljali teroristično zaroto. Leta 2011 naj bi nameravali razstreliti kip nekdanjega sovjetskega voditelja Vladimirja Lenina, za kar jim je sodnik v petek izrekel po šest let zapora. Množica nekaj sto protestnikov se je zbrala pred sodiščem v Kijevu, kjer se je pred tem končalo sojenje. Med drugim so blokirali avtobuse, na katerih so se na prizorišče pripeljali policisti, jih obmetavali z barvo in razbijali po njih. Izbruhnilo je nasilje, v katerem je bilo hudo pretepenih več protestnikov, med njimi Lucenko, ki je na fotografijah z okrvavljeno glavo.

Kot je danes povedala njegova soproga Irina, je politik, ki velja za zaupnika zaprte opozicijske voditeljice Julije Timošenko, na intenzivni negi. Utrpel je pretres možganov in druge poškodbe glave, večkrat je izgubil zavest. Kot je še dejala, je Lucenko skušal ustaviti nasilje, ki se je razvijalo, tako da so se policisti nanj spravili povsem neupravičeno.

V bolnišnico naj bi poleg njega v petek prepeljali še kakih deset protestnikov, na intenzivni negi pa je pristal še eden. Na drugi strani je bilo po navedbah notranjega ministrstva poškodovanih 20 policistov.

Urad tožilstva v Kijevu je sporočil, da je sprožil kazenski preiskavi tako o ravnanju protestnikov kot policistov. Protestnike so vzeli pod drobnogled zaradi suma huliganstva, nezakonitega motenja dela sodišča in upiranja policiji, policiste pa zaradi suma zlorabe pooblastil in uporabe prekomerne sile.

Kot sicer pojasnjuje BBC, je skrajna desnica odigrala aktivno vlogo v proevropskem gibanju v Ukrajini. V državi so konec novembra, potem ko ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU, izbruhnili največji protesti po oranžni revoluciji leta 2004. Manjše število protestnikov še vedno vztraja na ulicah. Utaborili so se na Trgu neodvisnosti v središču prestolnice, od koder jih je policija že večkrat skušala neuspešno odstraniti.

Zadnji večji protivladni protest je sicer potekal konec decembra, potem ko je bila napadena aktivistka in novinarka Tetjana Čornovil. Potem ko je objavila članek o premoženju najvišjih državnih uslužbencev in Janukoviča obtožila korupcije pri financiranju njegove rezidence, so jo neznanci na božični dan brutalno pretepli. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.