|  Svet

Protestnikov zablokirali ulice v Bangkoku

Več deset tisoč protivladnih protestnikov je danes zablokiralo promet v tajski prestolnici Bangkok. Zasedli so vsa večja križišča v mestu, da bi tako še dodatno okrepili pritisk na premierko Yingluck Shinawatra in jo prisilili k odstopu. Ceste in ulice v sicer že tako prometno kaotičnem Bangkoku so kot opustele. Številna podjetja so svojim zaposlenim naročila, naj ostanejo kar doma. Drugi so poskušali v mesto priti z javnim prevozom, predvsem železnico, ki deluje nemoteno. Prav tako ni ovir v letalskem prometu.

Protest se je začel s pohodom več deset tisoč protestnikov od njihove "baze" pri spomeniku demokracije na zahodu prestolnice proti središču. "Izvajamo državni udar. Ljudski državni udar," je po poročanju dpa pozival voditelj protestnikov Sthep Thaugsuban. "Ne potrebujemo vojske. Pozivamo pa vse javne uslužbence in policijo, naj se nam pridružijo," je še dodal.

Protestniki so sicer že pred časom napovedali, da bodo na današnji dan začeli z "zaprtjem" Bangkoka. Prestolnico naj bi v prihodnjih dveh, treh tednih povsem paralizirali. Ob blokadi glavnih križišč v mestu grozijo tudi s prekinitvijo oskrbe vladnih poslopij z vodo in elektriko.

Politično prizorišče na Tajskem je že več tednov zelo razburkano. Glavna opozicijska stranka je odločena bojkotirati predčasne parlamentarne volitve 2. februarja, ki jih je premierka sklicala decembra, da bi pomirila več tednov trajajoče množične protivladne proteste v državi, najhujše po letu 2010.

A to opozicije ni pomirilo, saj zahteva takojšen odstop vlade in nato oblikovanje neizvoljenega "ljudskega sveta", ki bi najprej izvedel določene nujno potrebne reforme in šele nato razpisal volitve.

Politično nasilje Tajsko še posebej pesti, odkar je bil v vojaškem udaru leta 2006 strmoglavljen starejši brat sedanje premierke, milijarder Thaksin Shinawatra. Thaksin sedaj živi v izgnanstvu v tujini in je še vedno med ljudmi zelo priljubljen, opozicija pa sedanji vladi očita, da je le orodje v njegovih rokah.

Mnogi Tajci vse bolj verjamejo, da bo vojska, ki je sicer zaenkrat skušala ostati nevtralna, v kratkem stopila na politično prizorišče, še posebej če bodo protesti postajali bolj nasilni. Govorice, da se pripravlja državni udar, so vse glasnejše. V minulih 81 letih je bilo na Tajskem že 18 vojaških udarov. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.