|  Svet

Na kijevskih protestih veliko ranjenih

Protesti v Kijevu so se v današnji noči sprevrgli v izgrede in spopade skrajnih protestnikov s policijo. Protestniki so zažigali avtobuse in policiste obmetavali z granitnimi kockami, policisti pa so odgovarjali s solzivcem in tudi gumijastimi izstrelki. Kakih 170 ljudi je bilo ranjenih. Na ulicah Kijeva se je v nedeljo zbralo prek 200.000 protestnikov, ki so protestirali predvsem proti novi zakonodaji, s katero naj bi oblasti poskušale zadušiti protestniško gibanje. Že čez dan je prihajalo do incidentov, ki pa so ponoči prerasli v nasilje.

AFP poroča, da v Kijevu takih izgredov še ni bilo. V spopadih, ki so bili podobni pouličnim bojem, so protestniki skušali prebiti policijski kordon do vladnih ustanov. Pri tem so kot orožje proti policistom uporabili praktično vse, kar jim je prišlo pod roke. Na policiste so metali tudi doma narejene zažigalne bombe, t. i. molotovke, ter jih v valovih napadali s palicami, drogovi in verigami. Blizu parlamenta so po poročanju AFP nastale apokaliptične razmere; protestniki so zažgali več policijskih avtobusov in drugih vozil.

Policija je odgovorila z ogromnimi količinami solzivca. Uporabili so tudi šok granate in gumijaste naboje. Pred letečimi granitnimi kockami, ki so jih protestniki iztaknili iz uličnih tlakov, pa so se branili s ščiti. Kot poroča AFP, so se proti protestnikom pomikali kar v posebni "želvasti" formaciji, s ščiti zaščiteni z vseh strani.

Po uradnih podatkih notranjega ministrstva je bilo ranjenih več kot sto protestnikov, kakih 40 naj bi jih morali oskrbeti v bolnišnici. Poleg tega je bilo ranjenih še okoli 70 policistov, več deset jih je moralo po pomoč v bolnišnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 20 izgrednikov je bilo aretiranih. Proti jutru se je situacija končno umirila, a razmere so še vedno napete, na ulicah pa kljub minus desetim stopinjam Celzija vztraja še več sto protestnikov. Ti še naprej napadajo policiste, večinoma s kamenjem in molotovkami.

To so bili najhujši protesti od konca lanskega novembra, ko se je začel protestni val po odločitvi predsednika Viktorja Janukoviča, da v luči pritiska Rusije ne podpiše pridružitvenega sporazuma z EU. Jezo opozicije je Janukovič še podžgal z nasilnim razganjanjem protestnikov.

Janukovič je po nasilni noči sporočil, da je pripravljen na dialog z opozicijo. Že danes naj bi se tako na nujnih pogovorih v Kijevu sestali posebna komisija s predsednikom sveta za nacionalno varnost na čelu, ki jo je oblikoval predsednik, in predstavniki opozicije. A kot dodaja AFP, je vprašanje, ali bodo ti pogovori pomagali zmanjšati krizo v državi.

Že ponoči se je s predsednikom v njegovi luksuzni rezidenci zunaj Kijeva srečal opozicijski voditelj Vitalij Kličko. Kličko je namreč protestnike v nedeljo glasno pozival, naj se vzdržijo nasilja, a njegove besede niso zalegle, na koncu pa ga je nekdo celo prekril s prahom iz gasilnega aparata. Po pogovorih je Kličko za medije izjavil, da je bil predsednik videti "zelo zaskrbljen".

Kdo stoji za nasilnimi izgredi in spopadi s civilisti, ki so bili očitno dobro organizirani, zaenkrat ni jasno. Ukrajinski mediji ugibajo, da bi bili lahko povezani z malo znano skrajno desno skupino mladih, imenovano Desni sektor. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.