Darja Kocbek

, 08:35  |  Svet

Kako namerava EU z računsko telovadbo znižati zadolženost

Zahteve po ostrem varčevanju, ki naj bi privedlo do znižanja zadolženosti držav EU, bo od septembra kot kaže nadomestila nova metoda, ki je zniževanje zadolženosti z računsko telovadbo. Na evropskem statističnem uradu Eurostat napovedujejo spremembo načina izračunavanja BDP držav članic, ki bo omogočilo, da se bo BDP držav članic čez noč povečal, s tem pa bo hkrati padla zadolženost glede na BDP.

Nov izračun BDP očitno predlagajo predvsem zato, ker recept strogega varčevanja ni prinesel uspeha, saj veliko članic EU krepko presega dovoljeno mejo za javni dolg, ki znaša 60 odstotkov BDP. Meja za javnofinančni primanjkljaj pa je 3 odstotke BDP, ki je veliko članic prav tako presega.

Kot poroča die Welt, bo Euriostat s septembrom nadomestil sedanji sistem ESA 1995 (European System of National and Regional Accounts) s sistemom ESA 2010. Ta bo po razlagi Eurostata zagotovil uskladitev gospodarskih bilanc »z novim gospodarskim okoljem, z napredkom na področju metodoloških raziskav in s potrebami uporabnikov«. Nov sistem zahteva zlasti razvoj informacijskih in komunikacijskih tehnologij, pa tudi vse večji pomen intelektualne lastnine za gospodarstvo, razlagajo.

V ZDA so lani enak nov sistem že uvedli in dosegli, da se je njihov BDP na papirju čez noč povečal za 3 odstotke, dolg države pa se je hkrati zmanjšal za 2 odstotni točki. Po izračunu Die Welt se bo z uvedbo novega sistema izračunavanja BDP v območju evra povečal za 2,4 odstotka, javni dolg pa se bo zmanjšal s sedanjih 96,3 na 94 odstotkov BDP. Slovenski BDP bo nov sistema izračunavanja čez noč povečal za 1 – 2 odstotka, javni dolg pa zmanjšal s 63,4 na 62,7 – 62,1 odstotka BDP.

Carsten Brzeski, glavni ekonomist ING, pravi, da napoved Eurostata, da bo uvedel nov sistem računanja BDP, potrjuje staro ekonomsko pravilo, ki pravi: verjemi le statistiki, ki si jo sam ponaredil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.