|  Ekonomija

Kdaj naj kirurg zaključi delovni dan?

Zagrebški kirurg sredi operacije sklenil svoj delovnik

Zagrebški kirurg je povedal še, da ni edini, ki je v zadnjih nekaj tednih zapustil bolnika pod anestezijo sredi operacije, tako da je moral delo končati drug kirurg.

Zagrebški kirurg je povedal še, da ni edini, ki je v zadnjih nekaj tednih zapustil bolnika pod anestezijo sredi operacije, tako da je moral delo končati drug kirurg.
© Borut Krajnc

Hrvaški kirurg je prekinil zahtevno operacijo v trebušni votlini, ko se je iztekel njegov delovni čas v službi v kliničnem centru v Zagrebu, poroča časnik 24 sata na svoji spletni strani. Kirurg je operacijo prekinil po petih urah dela, poseg, ki je trajal še tri ure, pa je zaključil njegov kolega. Kot je poudaril, je šlo za izjemno težko operacijo, k sreči pa ni bilo nobenih zapletov.

Operacijo abdomna sem začel ob 15. uri in delal sem do 20. ure. Operacija ni bila končana, a moj delovni čas se je iztekel. Glede na to, da mi nihče ne plačuje nadur, sem zapustil operacijsko dvorano in operacijo prepustil kolegu, ki je prišel v službo, je svoje dejanje opisal neimenovani kirurg. Povedal je še, da ni edini, ki je v zadnjih nekaj tednih zapustil bolnika pod anestezijo sredi operacije, tako da je moral delo končati drug kirurg. Opozoril je, da nihče ne more pričakovati entuziazma od zdravnikov, ki so jim občutno znižali prihodke.

Razlog za revolt je nova kolektivna pogodba, s katero so v hrvaških bolnišnicah uveljavili delo v izmenah, letno pa je dovoljenih 180 nadur. Zdravniki trdijo, da nadur nimajo plačanih, na ministrstvu za zdravje pa pravijo nasprotno. Prerekanje traja že več mesecev, spominja časnik. Navaja, da so preverili izjave kirurga in dobili potrditev o najmanj dveh podobnih operacijah. Se pa v takšnih primerih zadeve lahko zapletejo, zato so nekateri zdravniki zgroženi nad takšnimi dejanji svojih kolegov.

"Zdravniki niso avtomehaniki, da lahko v vsakem trenutku prekinejo svoje delo," je dejal predsednik hrvaške zdravniške zbornice Hrvoje Minigo. Prepričan je, da gre za napačno tolmačenje kolektivne pogodbe. Kot trdi, da ta omogoča plačevanje nadur, tudi tistih, ki presegajo mejo 180 nadur letno. Tudi v združenju hrvaških pacientov so šokirani zaradi informacij, da kirurgi odhajajo z dela, čeprav niso končali operacije. Sprašujejo se, ali je kirurgom človeško življenje sploh kaj vredno, in menijo, da taki zdravniki verjetno nimajo kaj iskati v medicini. Sicer pa so prepričani, da gre za posamezne primere.

Kirurga je branil predsednik zdravniškega sindikata Ivica Babić, ki je poudaril, da zdravniki lahko delajo največ 16 dnevno. Vse nad tem je kršitev kolektivne pogodbe in zakonov. Časnik dodaja, da se na šokantne primere obnašanja kirurgov nista odzvala ne minister za zdravje Rajko Ostojić ne direktor kliničnega centra. V sindikatu zdravnikov so se konec prejšnjega tedna dogovorili, da bodo za tri mesece zamrznili stavko v bolnišnicah, da bi se pokazali morebitni učinki reorganizacije hrvaškega zdravstva, ki je v velikih finančnih izgubah.

Minister Ostojić je za poslabšano stanje v zdravstvu, posebej pa za podaljšanje čakalnih dob za zdravstvene storitve, obtožil zdravnike, ki so stavkali od lanske jeseni. Medtem je zdravnikom določil delovno obveznost, ki pa jo je kasneje sodišče razveljavilo. Hrvaški mediji poročajo, da vse več hrvaških zdravnikov odhaja na delo v tujino, saj so nezadovoljni s pogoji dela na Hrvaškem. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.