|  Svet

Bitka dobljena, vojna še traja

Janukovič pripravljen na odpravo sporne zakonodaje

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je po ponedeljkovih pogovorih z opozicijskimi voditelji pristal na odpravo nedavno sprejete sporne zakonodaje, usmerjene proti protestniškemu gibanju. Pristal je tudi na amnestijo za vse protestnike, a le, če bodo ti v zameno podrli svoje barikade na ulicah in zapustili zasedena vladna poslopja. "Sprejeta je bila politična odločitev o odpravi zakonov, sprejetih 16. januarja, ki so povzročili toliko razprav," piše v izjavi za javnost, objavljeni po ponedeljkovih pogovorih. 

Poleg tega naj bi bil na štiri ure trajajočih pogovorih dosežen dogovor o amnestiji za zaprte protestnike, a oblasti postavljajo dva pogoja - privrženci opozicije morajo v zameno zapustiti vladna poslopja, ki so jih zasedli, ter podreti barikade, ki so jih postavili na ulicah. V izjavi, objavljeni po pogovorih, še jasno piše, da je eden od vodij ukrajinske opozicije Arsenij Jacenjuk uradno zavrnil ponudbo Janukoviča, da prevzame premiersko mesto.

Opozicija sicer za končanje protestov, ki so se v minulem tednu in pol razširili tudi zunaj prestolnice Kijev in jih je spremljalo krvavo nasilje, zahteva tudi odstop Janukoviča in vlade ter razpis predčasnih parlamentarnih in predsedniških volitev. Janukovič se je v ponedeljek zvečer sestal z vodjo opozicijske stranke Udar in nekdanjim boksarskim šampionom Vitalijem Kličkom, vodjo Domovine Jacenjukom ter vodjo stranke Svoboda Olegom Tjanjbokom. Kličko je že pred tem zavrnil Janukovičevo ponudbo, da prevzame mesto namestnika premiera v Jacenjukovi vladi. Za razliko od njih se radikalnejši nasprotniki oblasti v Kijevu, ki so na čelu nasilnih protestov in zased vladnih poslopij ter dobivajo vse večjo vlogo v protestniškem gibanju, z Janukovičem ne pogajajo.

Po odstopu ukrajinskega premiera Mikole Azarova in razveljavitvi sporne zakonodaje, uperjene proti protestnikom, ukrajinski parlament danes razpravlja o amnestiji za priprte protestnike. Opozicijski voditelj Vitalij Kličko je sicer v torek dejal, da si bodo prizadevali za popolno spremembo oblasti in predčasne predsedniške volitve. O amnestiji sta se pred dnevi dogovorila ukrajinski predsednik Viktor Janukovič in opozicija, a pod pogojem, da aktivisti zapustijo vladne stavbe, ki so jih zasedli v minulih dneh, ter da umaknejo barikade z ulic.

K izpustitvi aktivistov so v ponedeljek pozvali tudi protestniki, ki so v ponedeljek končali okupacijo ministrstva za pravosodje, potem ko je pravosodna ministrica Jelena Lukaš zagrozila z razglasitvijo izrednih razmer. Po torkovem dogajanju je ameriški podpredsednik Joe Biden v telefonskem pogovoru z Janukovičem pozdravil napredek v pogajanjih z opozicijo, hkrati pa je ukrajinskega predsednika pozval, naj nadaljuje z iskanjem nujno potrebnih kompromisov, ki bi po navedbah ameriškega State Departmenta morali vsebovati tudi izpustitev priprtih aktivistov.

Kličko je odstop Azarova po poročanju ruske tiskovne agencije Itar Tass označil za "korak k zmagi", ki mu mora slediti še odstop Janukoviča. Voditelj opozicijske stranke Domovina pa je v torek premierov dostop komentiral kot "pomemben, a prepozen korak". Pri iskanju rešitve politične krize naj bi danes v Kijevu sodelovala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, kljub opozorilom ruskega predsednika Vladimirja Putina Zahodu, da naj se ne vmešava ukrajinske notranje zadeve. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.