Klemen Košak

 |  Mladina 5  |  Družba

Samo koncert?

Dadi Daz je pel na koncertu organizacije Blood & Honour

Dadi Daz in Blood & Honour

Dadi Daz in Blood & Honour
© Facebook

V začetku tedna je javnost izvedela, da je pevec Dadi Daz nastopil na koncertu neonacistične organizacije. Na fotografijah je pevec na odru skupaj z glasbeno skupino Bully Boys iz ZDA, na stenah za njimi pa so plakati z napisi Blood & Honour. Enak napis je imel pevec na majici. Dadi Daz je povedal, da je šlo samo za enega od koncertov, ki ga je »profesionalno« odpel, a o njem ne želi povedati nič; niti potrditi, da je potekal junija lani v Žireh.

»Na mojih koncertih ni razlik, ve se, da imam simpatizerje med različnimi populacijami in da do drugačnih nisem nestrpen,« je odgovoril po elektronski pošti. »Na mojem repertoarju ni Lili Marlene, če ste to pričakovali. Svoje delo opravljam profesionalno in od tega živim. Nikakor pa se ne vidim, da sem z omenjeno skupino skin headov povezan, razen če zmotita moj videz in obrita glava.«

Zagotovo tudi sam ve, da Blood & Honour ni samo še ena od družbenih skupin. Čeprav so njeni privrženci razširjeni po več državah, so za nečlane nedostopni, kar je razumljivo, saj poveličujejo nacizem in pogosto nasilno izražajo svoje sovraštvo do ljudi, ki jih zaradi rase, narodnosti, spolne usmerjenosti ali česa drugega štejejo za manjvredne. Skupina Bully Boys, ki je bila na odru z Dadijem Dazom, v pesmih poziva k novemu holokavstu in poje, da bodo »peči gorele, dokler ne bo zgorel zadnji Jud«.

Pri slovenskih neonacističnih skupinah ni toliko nestrpnosti do Judov, temnopoltih in Arabcev, sovraštvo je usmerjeno na priseljence iz držav nekdanje Jugoslavije. Dadi Daz, katerega pravo ime je Dalibor Davidović, bolj ustreza profilu žrtve kot člana slovenskih neonacistov, ampak to so skupine, za katere so konceptualni nesmisli značilni. Hkrati poveličujejo Hitlerja in »pravo slovenstvo«, čeprav je želel Hitler Slovence iztrebiti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.