MLADINA

2. 2. 2014  |  Evropske volitve 2014

Potočnik: O vseh odločitvah bom javnost obvestil pravočasno

Z januarjem se je iztekel interni rok, ki ga je dal predsednik Evropske komisije članom svoje ekipe, da mu sporočijo, ali nameravajo kandidirati na evropskih volitvah. Komisar Janez Potočnik notranjih pogovorov s predsednikom ne želi komentirati. Pravi, da želi uspešno končati mandat in da bo javnost o vseh odločitvah obvestil pravočasno.

Komisarjev sicer ni nič zavezovalo k odločitvi do konca januarja, a poziv predsednika je razumljiv, saj bo število komisarjev, ki bodo kandidirali, vplivalo na delo komisije od aprila do novembra, ko se izteče njen mandat. Za sprejemanje odločitev je potreben kvorum, kar je 15 komisarjev. Komisar, ki se odloči za kandidaturo, mora po zadnjem plenarnem zasedanju parlamenta, torej od 18. aprila in vsaj do 25. maja, začasno s položaja. Njegov resor prevzame eden od kolegov. Ni pa jasno, kako hitro naj bi za poslanca izvoljeni komisar povedal, ali bo prevzel poslanskega ali ostal na komisarskem položaju.

Slovenski član komisarske ekipe Janez Potočnik, ki v drugem mandatu zaseda položaj komisarja za okolje, v prvem pa je bil komisar za znanost in raziskave, za zdaj uradno še ni sporočil, ali bo kandidiral na evropskih volitvah. Po neuradnih bruseljskih informacijah tega sicer ne namerava storiti, čeprav se je pred časom omenjalo, da bi utegnil nastopiti na listi Pozitivne Slovenije. Je pa po neuradnih informacijah mogoče pričakovati njegovo podporo slovenskim liberalnim strankam, če bi se združile in nastopile s skupno listo za poslanske sedeže v okviru skupine evropskih liberalcev (Alde). Takšno listo bi na primer lahko oblikovale Pozitivna Slovenija, Državljanska lista, Zares in LDS.

Tudi o tem, ali ga zanima tretji mandat v komisiji, se Potočnik uradno še ni izrekel, ker je po njegovem mnenju še prezgodaj za to. Poleg Potočnika se sicer kot morebitna kandidata za komisarski položaj za zdaj neuradno omenjata še slovenski veleposlanik pri EU Rado Genorio in bivši premier Anton Rop.

V sedanji Barrosovi ekipi je doslej kandidaturo na evropskih volitvah javno napovedal komisar za gospodarske in denarne zadeve, Finec Olli Rehn. Pričakovati je še kandidature komisarke za pravosodje, Luksemburžanke Viviane Reding, komisarja za notranji trg in storitve, Francoza Michela Barnierja in komisarja za proračun, Poljaka Janusza Lewandowskega. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."