Izjave

Spoštovani gospod Kenda,

cenjen in priznan zdravnik ste, a ste nas, slovenske tajnice, kot človek izjemno razočarali in užalili s svojo arogantno in izjemno žaljivo izjavo v oddaji Preverjeno. Slovenske tajnice smo ogorčene, a pravzaprav tudi žalostne, da se še vedno najdejo posamezniki, ki omalovažujejo naš poklic in ga obravnavajo z že zdavnaj preživetimi stereotipi. Še sploh, če to stori visoko izobražena oseba kot vi, od katere bi pričakovali tudi široko razgledanost.

A kot kaže temu ni tako, zato dovolite, da razširimo vaše obzorje.

Sodobni pisarniški management zajema opravila, ki omogočajo nemoteno poslovanje organizacije, in to katerekoli - javne ali gospodarske. Z globalizacijo in razvojem gospodarstva, ki se kaže v ravnanju in vedenju organizacij, so se precej spremenila pričakovanja delodajalcev glede znanja in kompetenčne usposobljenosti delavcev v pisarniškem poslovanju. To je, kot podporno področje delovanja organizacije s prehodom v informacijsko družbo, postalo izredno kompleksno delovno okolje, ki temelji na informacijsko-komunikacijski tehnologiji. Oseba, ki opravlja to delo mora biti sposobna upravljati in obvladovati informacije in podatke, jasno komunicirati v maternem, tujem ali več tujih jezikih in uporabljati informacijsko-komunikacijsko tehnologijo kot dobro delujočo podporo delovnim procesom v pisarni in v organizaciji kot celoti. Delo samo je izredno obsežno, saj zajema vse, od pretežno administrativnih opravil do zahtevnih vodstvenih in organizacijskih del. Od nas, ki to delo opravljamo, zahteva predanost, celovito osebnost in nenehno izpopolnjevanje in to ne glede na to, v kateri branži delamo.

Naš poklic je naredil izjemen razvoj. Tajnice smo namreč sledile zahtevam delodajalcev. Izobraževale smo se. Večina tajnic ima danes vsaj VI. stopnjo izobrazbe, vedno več jih je, ki imajo tudi VII. Naš naziv se je spremenil iz tajnice s V. stopnjo izobrazbe, v poslovno sekretarko s VI. in poslovno asistentko s VII. stopnjo izobrazbe.

Pred 20 leti smo slovenske tajnice ustanovile tudi svojo stanovsko združenje, med drugim tudi za to, da enkrat za vselej pometemo s temi stereotipi. Veliko smo dosegle v teh letih, saj smo ustvarile enotno in močno združenje, ki vključuje 12 regijskih klubov s skoraj 500 članicami. Z različnimi izobraževalnimi, delovnimi, športnimi, kulturnimi, humanitarnimi in družabnimi dogodki spodbujamo in krepimo naš strokovni kot tudi osebni razvoj, skrbimo za izmenjavo izkušenj in dobre prakse ter hkrati bogatimo našo socialno mrežo. Poglejte si seznam naših aktivnosti samo na humanitarnem področju v zadnjih 11 letih, ki vam ga prilagamo.

Ponosne smo, da vsako leto v sodelovanju s Planetom GV izvedemo strokovno testiranje znanja za častni naziv Tajnica leta in certifikat Preizkušena tajnica, preizkusimo komunikacijsko odličnost in nagradimo najboljše diplomske naloge s področja vodenja sodobne pisarne. Nedvomno pa smo s temi dogodki in aktivnostmi bistveno pripomogle tudi k večji veljavi in prepoznavnosti našega poklica v širši javnosti.

Žal nam je, da vi, spoštovani gospod Kenda, tega razvoja niste opazili in ne poznate, a prav zaradi tega si takšno arogantno in žaljivo izjavo sploh ne bi smeli dovoliti. In najbolj žalostno je to, da se sploh ne zavedate, kakšno škodo s tem povzročite, predvsem vsem delovnim odgovornim in predanim tajnicam, poslovnim sekretarkam, poslovnim asistentkam v javni upravi in kako močno oskrunite ugled in veljavo našega poklica.

Od vas, gospod Kenda, pričakujemo javno opravičilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.