»Tesnobnost časa?«

Zgodovinar Božo Repe se v svojem obsežnem spisu dotika številnih tem, od katerih večina nima neposredne zveze z interpretacijo Pučnikovega dojemanja dogodkov pred četrt stoletja, ki je vplivalo na Pučnikovo izjavo novinarjem v Ljutomeru. V svojo razlago »za(u)darjanja ideologije izbrisa«, ki jo izvaja iz Pučnikovega ljutomerskega pogovora z novinarji, me Božo Repe tudi tokrat ni prepričal. Med Pučnikovim v Ljutomeru predlaganim načinom dodeljevanja slovenskega državljanstva brez avtomatizma ter z uvedbo meril – ta način tako ali tako ni bil realiziran – in kasnejšim »izbrisom«, pri katerem je bil brez meril uporabljen avtomatizem odvzema statusa prebivalcev, je namreč bistvena razlika v vseh segmentih (Pučnik / »izbris«: dodeljevanje državljanstva / odvzem statusa prebivalca; avtomatizem ne / avtomatizem da; merila da / merila ne).

Še vedno menim, da samó Pučnikova ljutomerska izjava brez dodatnih (pisnih, ustnih) zgodovinskih dokazov ne zadošča za enostranski zaključek, da je Pučnik odgovoren za kasnejši »izbris«, pri katerem tudi ni neposredno sodeloval. Nadaljnje besedovanje o razlagi okoliščin in razlogov za Pučnikov ljutomerski nastop, kakor tudi o njegovi (ne)pravici do občutka »osebne tesnobnosti« imam za nesmiselno in odveč.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.