Tea Wutte

, 08:40  |  Družba

Woody Allen odgovoril na obtožbe

V pismu, objavljenem v New York Timesu je navedel mnenje strokovnjakov, ki so obtožbe o njegovi domnevni zlorabi posvojene hčerke Dylan že leta 1993 zavrnili kot neutemeljene

Je znani režiser Woody Allen spolno zlorabil svojo posvojeno hčerko Dylan? Ali pa so najnovejše obtožbe na račun režiserja, ki ga najverjetneje čaka Oskar za življenjsko delo plod neutemeljenih obtožb njegove nekdanje soproge Mie Farow, ki ne more preboleti, da se je Allen razšel z njo in poročil s posvojeno hčerko Soon-Yi ? Prav o tem se je na straneh New York Timesa in številnih drugih časnikov znova odprla ostra polemika, ki se je v resnici začela že pred več kot dvajsetimi leti.

Do novih obtožb in protiobtožb je prišlo pred petimi dnevi, ko je New York Times objavil odprto pismo danes 28-letne Dylan Farow, ki je opisala, kako naj bi jo Woody Allen zlorabil. To naj bi se zgodilo na podstrešju. Allen naj bi od sedemletne Dylan zahteval, naj se igra z bratovim električnim vlakcem, medtem ko se je je »dotikal«, jo zlorabljal in ji ob tem pripovedoval, da jo ima rad, da bo igrala v njegovih filmih in da jo bo odpeljal v Pariz. Dylan je zapisala, da po tem trenutku »še danes težko pogleda na otroške eklektične vlake«. Woody Allen je tokrat v New York Timesu objavil svoj odgovor. V njem je zapisal, da si pred 21. leti, ko je prvič slišal za obtožbe, najprej sploh ni najel odvetnika, ker se mu je zdelo očitno, da so obtožbe absurdne in popolnoma neutemeljene.

Z Mio Farow sta bila takrat, kot pravi sam, »sredi grozno pikantne razveze, z velikim sovraštvom, ki je vladalo med nama in bitko za otroke, ki je počasi jemala energijo«. Woody Allen trdi, da je »naivno verjel«, da bodo obtožbe zavrnjene, saj ni zlorabil Dylan in da kot tedaj 56 let star mož nikoli ni bil obtožen zaradi nadlegovanja otrok. Ker pa je bil javno obtožen, so Dylan odpeljali k zdravniku. »Dylan je zdravniku dejala, da ni bila zlorabljena. Mia je nato odpeljala Dylan na sladoled in ko se je vrnila, je otrok spremenil zgodbo. Policija je pričela s preiskavo; v zraku je visela morebitna obtožba. Takoj sem pristal na preizkus z detektorjem laži in ga uspešno opravil, saj nisem imel kaj skrivati. Prosil sem Mio, da naj na preizkus z detektorjem laži pristane tudi ona, vendar je dejala, da ne bo. Prejšnji teden je Stacey Nelkin, s katero sem bil v zvezi pred mnogimi leti, povedala, da jo jo je Mia prosila, naj priča, da ni bila polnoletna, ko je imela zvezo z menoj, čeprav to ni bilo res. Stacey jo je zavrnila. To anekdoto navajam samo zato, da bi vedeli, s kakšnim značajem imamo opraviti v tem primeru. Lahko si je zamisliti, zakaj ni želela pristati na preizkus z detektorjem laži,« je zapisal Woody Allen.

Medtem je policija v Connecticutu za pomoč prosila posebno preiskovalno komisijo, ki je delovala na Kliniki za otroške zlorabe v okviru bolnišnice Yale-New Haven Hospital. Skupina treh strokovnjakov je pol let preiskovala obtožbe o zlorabi. Na koncu so napisali poročilo, v katerem je zapisano: “Naša strokovna ocena je, da gospod Allen ni spolno zlorabil Dylan. Še več, prepričani smo, da se njene posnete izjave in njene izjave med našo preiskavo ne nanašajo na resnični dogodek, ki naj bi se ji zgodili 4. avgusta leta 1992 … Pri oblikovanju našega mnenja smo postavili tri hipoteze. Prvič, da jo je gospod Allen zlorabil; drugič, da izjave Dylan niso resnične, pač pa si jih je izmislil ranljiv otrok, ki se je znašel v razbiti družini in se je odzival na stres v družini, in tretjič, da je Dylan vodila in na njo vlivala njena mati, gospa Farow. Čeprav lahko ugotovimo, da Dylan ni bila spolno zlorabljena, ne moremo dati dokončnega odgovora ali sta povsem resnični tudi druga ali tretja hipoteza. Verjamemo pa, da je najbolj verjetno, da Dylanine obtožbe o spolni zlorabi najbolj verjetno pojasnjuje kombinacija obeh formulacij.«

Kljub temu pa je sodnik, ki je odločal o dodeljevanju otrok na podlagi tega mnenja o Allenu, kot to zapiše sam Woody Allen v svojem odprtem pismu v NYT, zapisal nekaj »težkih besed« ter da, tako kot ostala javnost, očitno ni odobraval njegove zveze s posvojeno hčerko Soon-Yi. Kljub mnenju strokovnjakov je bil namreč prepričan, da se »nikoli ne bo izvedelo, kaj se je zgodilo 4. avgusta leta 1992«. Allena je tudi obtožil, da se je na obtožbe glede spolne zlorabe svojega posvojenega otroka odzval z »obtožbami na račun gospe Farow« in s tem škodil lastnemu otroku, za Mio Farow pa je celo dejal, da je bila njena največja napaka to, da je še naprej »ohranjala svojo zvezo z gospodom Allenom«. Za poročilo strokovnjakov je sodnik menil, da je bilo »prečiščeno« in mu ne zaupa, ker si ni mogel ogledati zapiskov treh članov komisije, saj naj bi bili uničeni, ob tem pa je bil v procesu pripravljen pričati samo njen predsednik. Sodbo je objavil Huffington post.

Woody Allen v svojo obrambo zapiše še, da je tudi po poroki z Soon-Yi, posvojeno hčerko Mie Farow, živel brez takšnih obtožb ter da sta z Soon-Yi posvojila še dva otroka ter bila srečno poročena 16 let, medtem ko je Mia Farow popolnoma prekinila vse stike med njim, Soon-Yi ter posvojenima otrokoma iz prvega zakona, Ronanom in Dylan. Allen navaja tudi besede Mie Farow, ki naj bi ob ločitvi poklicala sestro Woodya Allena in ji dejala: "Vzel je mojo hčerko, sedaj bom jaz vzela njegovo." Allen navaja tudi starejšo posvojeno hčerko Mie Farow, ki je bila v času razveze stara 14 let. Moses Farow, ki je danes stara 36 let in dela kot družinska terapevtka, je zapisala naslednje: »Moja mati je kričala name, da sovraži očeta, ker je razbil družino in spolno zlorabil mojo sestro. Seveda Woody ni zlorabil moje sestre. Imela ga je rada in je čakala, da ga bo lahko videla, ko nas je obiskoval. Nikoli se ni skrivala pred njim, vse dokler moja mati ni uspela ustvariti atmosfere strahu in sovraštva do njega.« Moses je v Vanity Fair tudi dejala, da je mati otroke uporabljala kot šahovske figure in da zato »ne more več zaupati ničemur, kar se o kom v družini reče ali zapiše«. Takšno vzdušje naj bi v družini nato vladalo dolga leta. Dylan in Ronan sta bila v času razveze stara 7 in 4 leta. Woody Allen se je obregnil tudi ob trditve Mie Farow, da je Ronan pravzaprav sin Franka Sinatre. Dejal je, da bi glede na modre uči in obrazne poteze to bilo mogoče, da pa se v tem primeru postavljata dve vprašanji –ali ga je Mia Farow varala že v času, ko je bila poročena z njim in predvsem, ali je na sodišču pod prisego lagala, ko je trdila, da je Ronan sin Woodya Allena.

Woody Allen se posmehuje tudi opisu mesta, kjer naj bi se domnevna zloraba zgodila, saj je znano, da je klavstrofobičen in da nikoli ni maral ozkih in utesnjenih prostorov. Prepričan je, da je idejo za opis zlorabe v podstrešju Mia Farow dobila na podlagi pesmi Dory Previn “With My Daddy in the Attic”. Prav tako se sprašuje, zakaj bi mati 7-letne hčerke, če je bila res zlorabljena, dovolila, da se film z njeno hčerko uporabi v čast nasilneža ob podelitvi Zlatih globusov. Mia Farow naj bi namreč storila prav to. »Nihče ne želi, da žrtve zlorab ne bi spregovorile, toda zavedati se moramo tudi, da obstajajo ljudje, ki so lažno obtoženi in da je tudi to grozno uničujoče.« Woody Allen na koncu piše, da si še vedno želi, da bi Dylan spoznala, da je bila žrtev matere in ne očeta in se bo znova povezala z njim ter sklene, na dodatne obtožbe ne bo več odgovarjal, saj je bilo »prizadetih že dovolj ljudi.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.