|  Kultura

Tri desetletja Mačka Murija in Muce Mace

S koncertom Maček Muri in Muca Maca sklep festivala Bobri

Na sklepnem koncertu festivala je poezija Kajetana Koviča zaživela v interpretaciji Nece Falk ter ob glasbi kitarista in skladatelja Jerka Novaka.

Na sklepnem koncertu festivala je poezija Kajetana Koviča zaživela v interpretaciji Nece Falk ter ob glasbi kitarista in skladatelja Jerka Novaka.
© Tone Stojko

V Centru urbane kulture Kino Šiška se je na slovenski kulturni praznik Maček Muri in Muca Maca sklenil 6. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Festival je od konca januarja ponudil več kot 150 kulturnih dogodkov, ki se jih je udeležilo več kot 16.000 obiskovalcev. Na sklepnem koncertu festivala je poezija Kajetana Koviča, ki preko prispodob mačjega mesta pripoveduje zgodbe iz našega vsakdanjega sveta, zaživela v interpretaciji Nece Falk ter ob glasbi kitarista in skladatelja Jerka Novaka.

© Tone Stojko

Dogodek je uvedla projekcija prvega dela animirane mini serije Maček Muri produkcijske hiše Invida, koncert Maček Muri in Muca Maca pa so zaradi velikega zanimanja ob 20.30 ponovili. Glasbeni projekt Maček Muri in Muca Maca avtorjev Kajetana Koviča (pesmi), Jerka Novaka (glasba) in izvajalke Nece Falk sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije za otroke in tudi za odrasle. Letos mineva 30 let od izida kasete in v tem času je bilo prodanih preko sto deset tisoč izvodov kaset in zgoščenk, rečemo lahko, da so s temi pesmimi in glasbo odrasle številne generacije.

© Tone Stojko

Zanimivo je, da prav to glasbo poslušajo otroci od drugega do desetega leta starosti in da se k njej vrnejo po končani srednji šoli in kasneje, ko imajo sami otroke. Tako je glasba, ki si jo je kitarist in skladatelj Jerko Novak s sodelavci zamislil kot rock projekt, postala biblija rocka. Je prvi stik z glasbo za otroke, radi ji prisluhnejo tudi starejši in celo babice. Morda je tu moč prav Kovičeve poezije, ki preko prispodob nekega mačjega sveta pripoveduje prav zgodbe iz našega vsakdanjega sveta. Neca Falk je s svojo izvrstno interpretacijo vdihnila življenje vsem tem mačkam; debelim in suhim, pridnim in gansterjem, piflarjem in uživačem …

© Tone Stojko

To je pravljica o črnem mačku iz Mačjega mesta, o njegovi prijateljici Muci Maci, o mačjem razbojniku Čombeju in drugih mačkah iz Mačjega mesta. Pisatelj Kajetan Kovič je v kratki zgodbi odlično prikazal prisrčno ozračje mačjega sveta. Knjiga obsega šestindvajset strani, na katerih se zgodba prepleta s pesmimi. Popestrena je z ilustracijami Jelke Reichman. Kajetan Kovič je o Muriju napisal tudi radijsko igro, glasbeno in baletno pa so ga leta 1984 uprizorili in posneli za televizijo. Knjiga je prevedena v hrvaški, srbski, nemški in italijanski jezik, izšla pa je v šestnajstih ponatisih (prvič je izšla leta 1975; zadnji ponatis leta 2007). Zgodba o Mačku Muriju je leta 1992 dobila nadaljevanje v knjigi Mačji sejem.

  • Slika 172338
  • Slika 172339
  • Slika 172340
  • Slika 172341
  • Slika 172342
  • Slika 172343
  • Slika 172344
  • Slika 172345
  • Slika 172346

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.