|  Ekonomija

Merjenje moči med Brusljem in Bernom

Bruselj ukrepa proti Švici po zavrnitvi podpisa s Hrvaško

Švicarji so s 50,3 odstotka glasov na referendumu 9. februarja podprli uvedbo kvot za priseljevanje iz držav EU.

Švicarji so s 50,3 odstotka glasov na referendumu 9. februarja podprli uvedbo kvot za priseljevanje iz držav EU.
© allvoices.com

Evropska komisija je v nedeljo suspendirala pogajanja s Švico o sodelovanju v več milijard vrednem raziskovalnem programu Evropske unije Horizon 2020 in programu izmenjave študentov Erasmus, potem ko je Švica v soboto odločila, da svojega trga dela ne bo odprla za hrvaške delavce.

"Glede na okoliščine in ker Bern doslej ni dal jasnega političnega signala, so pogajanja s Švico začasno suspendirana, dokler ne bo s Hrvaško podpisala sporazuma" o odprtju svojega trga za Hrvate, je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Joe Hennon. Ob tem je poudaril, da sta omenjena programa, v katerih je doslej Švica sodelovala, čeprav ni članica unije, prav tako povezana s svobodnim gibanjem ljudi.

Švicarska pravosodna ministrica Simonetta Sommaruga je v soboto hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić seznanila, da zaradi nedavnega referenduma o omejevanju priseljevanja državljanov EU Švica s Hrvaško kot novo članico EU ne more podpisati bilateralnega sporazuma o širitvi svobodnega dostopa do švicarskega trga dela. Sommarugova je poleg tega Bruselj že obvestila o potrebi po reviziji sporazuma o prostem pretoku ljudi.

Švicarji so s 50,3 odstotka glasov na referendumu 9. februarja podprli uvedbo kvot za priseljevanje iz držav EU. S tem je po navedbah švicarskega pravosodnega ministrstva nastalo novo ustavno stanje, ki državi ne dovoljuje podpisa omenjenega sporazuma. Švicarska vlada in parlament imata sedaj tri leta časa, da na podlagi referenduma pripravita ustrezno zakonodajo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.