Darja Kocbek

 |  Politika

Zdaj najbolje kaže levici

© Arhiv Evropskega parlamenta

Zadnja anketa Poll Watch 2014 zmago na letošnjih evropskih volitvah napoveduje levici. Levosredinski Socialisti in demokrati (S&D) bi, če bi volitve bile zdaj, dobili 217 sedežev, desnosredinska stranka Evropske ljudske stranke (EPP) pa 200. Rezultati te ankete kažejo, da bo Evropski parlament v novem sklicu bistveno bolj polariziran, kot je zdaj. Manj poslancev bodo imele sredinske stranke, več pa skrajna levica, skrajna desnica in evroskeptiki, navajajo izvajalci ankete.

Največje sredinske stranke, med katerimi so poleg S&D in EPP še Liberalci (Alde) bi po rezultatih tokratne ankete dobili 65 odstotkov sedežev, kar je 7 odstotkov manj, kot jih imajo zdaj. Stranke, ki so kritične ali radikalno nasprotujejo EU, pa bi dobile 29 odstotkov sedežev.

»Čeprav zgleda razlika med S&D in EPP v naši napovedi kar velika, ostajamo previdni pri napovedi politične skupine, ki bo največja v Evropskem parlamentu. Za to sta dva razloga,« pojasnjujejo izvajalci ankete. Prvič: podpora tema dvema večjima skupinama je v veliki meri odvisna od majhne skupine velikih strank v Nemčiji, Franciji in Italiji, ki jim podpora zelo niha. Spremembe pri podpori tem strankam bodo v veliki meri vplivale na sestavo Evropskega parlamenta. Drugič: dvanajst tednov pred volitvami, ki bodo med 22. in 25. majem, javnomnenjske ankete ne odražajo končnih odločitev volivcev, ki bodo odvisne od kampanje do volitev.

Bolj verjetna je napoved, da bo v novem sklicu Evropski parlament bolj polariziran, kot je zdaj. Ni pa še znano, v katerih političnih skupinah bodo vsi poslanci iz novih političnih strank sedeli, pa tudi, ali bo ustanovljena katera nova politična skupina. Izvajalci ankete na tej stopnji predvidevajo, da bodo poslanci novih strank samostojni poslanci.

Slovenski poslanci v sedanjem sklicu Evropskega parlamenta sedijo v političnih skupinah EPP (poslanci SDS in NSi), S&D (poslanki socialdemokratov) in Alde (poslanca LDS in Zares).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.