Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Francoska država je po 20 letih spet ustanovila podjetje

© Borut Peterlin

Francija namerava koncernom prepovedati zapiranje dobičkonosnih tovarn. Tudi zaradi tega je vlada zašla v nasprotja, saj hoče hkrati privabiti v državo čim več investitorjev, ki bi s svežim kapitalom pomagali oživiti gospodarstvo. Predsednik Francois Hollande je menedžerjem najbolj znanih družb, kot so Samsung, Siemens, Nestle, na konferenci v Elizejski palači obljubil dolgoročne davčne olajšave, če se bodo odločili investirati v Franciji. »Vem, da Francija velja za zapleteno državo,« jim je ob tem dejal. To je še kako res, poroča die Presse, saj je francoski parlament še isti dan sprejel zakon, ki koncernom prepoveduje zapirati dobičkonosne tovarne.

To je ena od Hollandovih predvolilnih obljub. Nov zakon zahteva, da morajo koncerni za dobičkonosne tovarne, ki bi jih želeli zapreti, tri mesece iskati kupca. Za koncerne, ki tega ne bodo upoštevali, so zagrožene visoke kazni – za vsakega zaposlenega, ki izgubi zaposlitev, 28 tisoč evrov. Zakon velja za tovarne z več kot 1000 zaposlenimi.

Tudi minister za industrijo Arnaud Montebourg je pred kratkim poskrbel za presenečenje in odločitev, ki ni v skladu z interesi zasebnega kapitala. Prvič po dvajsetih letih je francoska država spet ustanovila podjetje. To je rudarska družba »Compagnie nationale des mines France«. »Vlada vidi državo kot inteligentnega akterja v gospodarstvu,« je dejal minister. Medtem ko v Bruslju in mednarodne finančne institucije od držav, ki zaidejo v težave, zahtevajo privatizacijo vsega državnega premoženja, ki je kaj vredno, je trend v Franciji zdaj kljub predsednikovim laskavim besedam menedžerjem znanih koncernov očitno več države, manj zasebnega.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.