Max Modic

 |  Kultura

Osmomarčevsko branje: Y, poslednji moški na svetu

© fibra.hr

V epskem stripovskem serialu Y, zadnji moški na svetu (Y: The Last Man), ki sta ga ustvarila Brian K. Vaughan in Pia Guerra, Stephen King pa ga je označil za najboljši strip, kar jih je kdajkoli prebral, se zgodi katastrofa bibličnih razsežnosti. Neznana epidemija leta 2002 v enem samem dnevu pobije vse moške na zemeljski obli. Vsak spermij, vsak fetus in vsak odrasli sesalec s kromosomom X naenkrat preneha obstajati. Epidemija takorekoč v šusu zbriše 48 odstotkov svetovne populacije oziroma 2,9 milijarde moških. 495 izvršnih direktorjev petstotih najuspešnejših ameriških korporacij pade na tla in umre. Zakaj? Nihče ne ve. Preživita samo 22-letni Yorick Brown in njegov hišni ljubimec, samec opice kapucinke.

Zakaj? Nihče nima pojma. Nihče ne zna pojasniti. Nobenega dvoma pa ni, da oba iz najrazličnejših razlogov postaneta najbolj iskani bitji na svetu. Eden od možnih odgovorov se skriva v tem, da je v nekem japonskem laboratoriju prvič v zgodovini v popolnosti uspelo kloniranje človeškega bitja, kar naj bi po principu morfogenetike, ki uči, da je življenje na planetu povezano v obliki biološkega elektromagnetnega polja, naravnemu ustroju preneslo impulz, da kromosom Y, poraženca naravne selekcije, preprosto zdeletira kot nepotrebnega za ohranitev vrste. Je bil to razlog izumrtja moške populacije? Nihče ne ve.

© fibra.hr

Več kot 1600-stranski stripovski serial, ki ga je hrvaška založba Fibra izdala v zbirateljski integralni verziji (v Sloveniji je na voljo v Strip-Art-Nici Buch), poleg tega pa se že dve leti intenzivno dela na njegovi ekranizaciji, je inteligentna, dinamična, pesimistično razvejana, žanrsko brezhibna in monumentalno poudarjena prispodoba tistega občutka, ki je moral pred dobrimi petdesetimi leti prešiniti moške, ki so prebirali poročila utemeljiteljev moderne seksologije Williama Mastersa in Virginije Johnson o zgrešenosti teorij o vaginalnem orgazmu.

© fibra.hr

Ko je patriarhalno vzgojeni moški spoznal, da zgolj s falusom in penetracijo ne bo mogel več prikleniti nase žensk, ki si želijo potešitve v spolnosti, se mu je najbrž sesul svet. Vsaj v simboličnem smislu. Si predstavljate, v mozaiku ženskega orgazma so moški na lepem postali najšibkejši člen, odvečen košček, pogojno uporaben le za prokreativne namene. Grozno! Kaj zdaj? Nič, za uspeh v odnosih med spoloma poslej pač ne bo več dovolj, da potegneš tiča iz hlač in ženska bo kot omamljena sledila. Treba se bo začeti pogovarjati, graditi odnose, v roke vzeti kak slovar tujk, preveriti denimo, kaj pomeni beseda kunilingus, in se sprijazniti z dejstvom, da nič več ne bo tako, kot je bilo...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.