Tea Wutte

 |  Svet

Ukrajinske rakete izginile neznano kam

Rakete, ki jih izstreljuje en sam strelec, bi lahko bile zelo nevarne, če bi prišle v roke teroristom

Čeprav tudi po besedah ruskega predsednika Vladimirja Putina na Krimu in v Ukrajini ni bil doslej izstreljen še niti en sam strel – razen opozorilnih v zrak –, se položaj kljub temu iz dneva v dan zaostruje. Krim je od ostanka države že ločen tudi z minskimi polji in oklepnimi vozili, vojaki 'samoobrambnih sil' Krima so že streljali na ukrajinsko izvidniško letalo, ki je letelo na višini okoli 1000 metrov, zabeleženih je vse več premikov ukrajinske vojske proti vzhodu države, ter ruskih enot, ki s trajekti prihajajo na Krim, novo nevarnost pa napoveduje tudi novica, da so iz skladišč ukrajinske vojske izginile zelo nevarne rakete vrste 9K38 Igla (v klasifikaciji NATO je to SA-18 Grouse), ki so sicer namenjene sestreljevanju nizko letečih letal.

Gre za rakete, ki jih lahko izstreljuje en sam človek, letalo, helikopter ali drug podoben cilj pa zadenejo s pomočjo sledenja izvoru toplote oziroma tako, da uničijo motor zračnega plovila. Informacija naj bi prišla iz visokih ukrajinskih vojaških krogov v Kijevu. Izginotje raket naj bi opazili v 80 protizračnem regimentu ukrajinske vojske, ki je imel 54 takšnih raket ter v 27 protizračni brigadi, ki je stacionirana 45 kilometrov od Lvova in je imela 89 'igel'. Po navedbah ruske agencije RIA naj bi sedanje obrambno ministrstvo poskusilo pomanjkanje 'igel' prikriti z dodajanjem starih in poskusnih modelov v skladišča.

Te rakete so lahko zelo nevarne tudi v rokah teroristov in zato njihovo uporabo v večini oboroženih sil zelo natančno nadzorujejo. Rusija in ZDA imata na primer sporazum o distribuciji takšnih raket. ZDA si prizadevajo za nadzor ali uničenje teh raket. To je bilo še posebej pomembna naloga v letu 2012, po prevratu v Libiji, ko so številne rakete 'igla' izginile iz libijskih vojaških skladišč. Nekatere so se nato pojavile tudi v Siriji, v rokah upornikov, ki so se borili proti sirski vojski.

Prejšnjo različico 'igel' so na zahtevo ZDA po koncu vojn na območju nekdanje Jugoslavije dosledno uničevale tudi vojske držav, nastalih na področju nekdanje SFRJ. Ameriška vlada namreč to raketo ocenjuje za “eno od najbolj nevarnih”. Zelo uporabne bi lahko bile tudi v rokah teroristov, za napade na civilna letala. Sodobne različice teh raket so še bolj natančne, letijo dlje časa, imajo večji radij delovanja in so bolj odporne na različne protiukrepe. Vojaška letala namreč v primeru napada z raketami odvržejo posebej vroče vabe, ki nato rakete zvabijo proč od njihovih motorjev. Vendar pa ima 'igla' dve 'glavi', s katerima išče tarče, cilje pa lahko doseže tudi do 3500 metrov visoko.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.