|  Kultura

Teden aktualnih dokumentarnih portretov

V CD začetek 16. festivala dokumentarnega filma

Igralec Branko Završan iz filma Tir.

Igralec Branko Završan iz filma Tir.
© Uroš Abram

S filmom Tir italijanskega režiserja Alberta Fasula, v katerem nastopa slovenski igralec Branko Završan, se bo drevi v Cankarjevem domu začel 16. festival dokumentarnega filma. Ta bo v tekmovalnem programu ponudil pet filmov na temo človekovih pravic, na ogled pa bodo še filmi v sekcijah aktualni, družbenokritični ter intimni in globalni portreti.

Pred otvoritvenim filmom, ki bo na vrsti ob 20. uri, si bo ob 17. uri mogoče ogledati film Moja odsotna družina, v katerem je avstrijski režiser Paul-Julien Robert predstavil svojo zgodbo življenja v komuni. Ob 18. uri pa bodo predstavili prvi sklop iz retrospektive, ki so jo letos posvetili poljskemu ustvarjalcu dokumentarnih filmov Marcelu Lozinskemu.

V tekmovalnem programu bosta film 727 dni brez Karama avstrijske režiserke Anje Salomonowitz in film Nizozemcev Paula Schefferja in Reneja Roelofsa Obljubljena dežela, ki se dotikata migracij. Za nagrado se potegujejo še film režiserja Talala Derkija Vrnitev v Homs in film Rithyja Panha Slika, ki je ni, ki je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film ter v skandinavski produkciji nastali film Sepideh režiserke Berit Madsen.

Filme, ki se bodo potegovali za nagrado Amnesty International, bo ocenjevala mednarodna žirija. Nagrajenca bodo razglasili na sklepni prireditvi 20. marca v Cankarjevem domu. V sekciji aktualni, družbenokritični bodo predvajali film Maje Weiss Banditen-kinder: Slovenskemu narodu ukradeni otroci, ameriški film Roberta Stonea Pandorina obljuba, Abecedo Erwina Wagenhoferja, film Shaula Schwarza Narko kultura ter tragikomičen film Hiše za vse v režiji Gereona Wetzela.

V kategoriji intimni in globalni portreti bodo poleg že omenjenih filmov Moja odstotna družina in Tir zavrteli še film režiserja Claudea Lanzmanna Poslednji krivičnik, film Fredericka Wisemana Berkeley in film Gospodar vesolja Marca Bauderja. Filme bodo predvajali v Kosovelovi dvorani in v Slovenski kinoteki. V spremljevalnem programu bodo pred projekcijo filma Weissove odprli razstavo Ukradeni otroci. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.