|  Politika

Koliko bo zaslužil vaš evroposlanec?

Vsem evropskim poslancem enaka plača, poleg nje pa še vrsta drugih dohodkov

Le kateri izbranci slovenskega ljudstva bodo letos zadeli eurovolilni jackpot?

Le kateri izbranci slovenskega ljudstva bodo letos zadeli eurovolilni jackpot?
© Arhiv Mladine

Do leta 2009 so evropski poslanci prejemali enako plačo kot poslanci parlamentov držav, iz katerih so prihajali. Ker je to pomenilo, da so bili za enako delo zelo različno plačani, je bila z nastopom novega sklica parlamenta leta 2009 uvedena enotna plača. Ta je določena pri 38,5 odstotka osnovne plače sodnika na Sodišču EU. To v konkretnih številkah trenutno pomeni približno 8000 evrov bruto mesečno. Od te vsote se nato odštejejo davek EU in prispevki za socialno varnost, tako da jim ostane približno 6200 evrov. Poleg tega lahko njihove dohodke dodatno obdavčijo države članice v skladu s svojo zakonodajo. V primeru Slovenije plača na koncu nanese dobrih 5000 evrov neto mesečno.

Poleg plače poslancem pripadajo še drugi dohodki: od povračila potnih stroškov in dnevnic za dneve, ko se udeležujejo zasedanj v Bruslju in Strasbourgu, do pavšalnega nadomestila za stroške upravljanja pisarne v domači državi - v Bruslju in Strasbourgu jim pisarno zagotovi parlament ter na primer nekaj tisoč evrov letno za tečaje tujih jezikov in računalništva. Pavšal za stroške pisarne, ki je neobdavčen, znaša okoli 4300 evrov mesečno ali 52.000 evrov letno, pri čemer poslancem ni treba dokazovati namenske porabe. Vanj niso vštete plače asistentov, ki jih zaposlujejo poslanci - v ta namen prejmejo dodatnih največ 21.200 evrov mesečno. Koliko asistentov bodo imeli in kakšne plače jim bodo dali, se odločajo poslanci sami.

Za vsak delovni dan v Bruslju ali Strasbourgu poslancem pripada dobrih 300 evrov dnevnice, za delo zunaj EU pa je dnevnica za približno polovico nižja, a takrat jim stroške hotela in zajtrka načeloma krije parlament. Vse potne stroške, povezane z delom, jim povrnejo. Poslanci so ob koncu mandata upravičeni do začasnega nadomestila, enakega njihovi plači, in sicer v dolžini enega meseca za vsako leto mandata, a za dobo največ dveh let. Upravičeni so tudi do starostne pokojnine od dopolnjenega 63. leta starosti. Ta znaša 3,5 odstotka plače za vsako polno leto mandata, vendar največ 70 odstotkov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.