|  Politika

Drugi miting resnice na Tavčarjevi

Zadeva Patria danes pred višjimi sodniki

Najbolj zagrizeni Janševi mitingaši na Tavčarjevi danes ob 8.30h.

Najbolj zagrizeni Janševi mitingaši na Tavčarjevi danes ob 8.30h.
© Uroš Abram

Pred sodiščem na Tavčarjevi je stekel shod v podporo Janezu Janši, na katerem je (podatki s Facebooka) svojo prisotnost napovedalo okoli 150 ljudi. Na ljubljanskem višjem sodišču bo namreč danes potekala javna seja senata višjega sodišča v zadevi Patria. Vsi trije obtoženi so se pritožili na prvostopenjsko obsodilno sodbo, zato je sedaj na potezi višje sodišče. Možno je, da odločitve ne bodo sprejeli danes, ampak jo bodo pisno poslali v roku 30 dni. Kot je znano, je ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča 5. junija lani obsodila zaradi obtožb o kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo je obsodila na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Romeo in Julija

Romeo in Julija
© Uroš Abram

Seja senata višjega sodišča se bo začela s poročilom sodnika poročevalca, nato bo vsaka stran predstavila svoja stališča. Sodišče druge stopnje lahko pritožbo zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo sodišča prve stopnje ali razveljavi to sodbo in pošlje zadevo sodišču prve stopnje v novo sojenje. Lahko pa tudi višji sodniki sami spremenijo prvostopenjsko sodbo. Če bi se zadeva vrnila v ponovno sojenje, bi se sodišče zagotovo znašlo v časovni stiski, saj bo zadeva Patria zastarala avgusta prihodnje leto. Obsojena trojica sodbo označuje za politični konstrukt, že od začetka postopka tudi trdijo, da so nedolžni. V pritožbah predlagajo spremembo sodbe in oprostitev. Poleg tega je obramba Črnkoviča dodatno predlagala, naj sodišče v primeru, da se ne odloči za oprostilno sodbo, zadevo zaradi nekaterih napak, do katerih naj bi prišlo med sojenjem, vrne na prvo stopnjo. Tožilstvo je v odgovoru na pritožbo predlagalo potrditev prvostopenjske sodbe.

Po naključju med plevelom?

Po naključju med plevelom?
© Uroš Abram

Predsednik SDS Janez Janša je pred odhodom v sodno dvorano izrazil pričakovanje, "da bo te farse prej ali slej konec". Janša je sicer prepričan, da se "pravljičarstvo v okviru namišljenega mišljenjskega delikta nadaljuje". Ob tem je spomnil, da je državni tožilec v odgovoru na njegovo pritožbo zapisal, da se je Janša poistovetil z Jožetom Zagožnom, zato da je "nedvomno storil kaznivo dejanje". Je pa po njegovem tudi višje sodišče na nek način izrazilo smisel za humor, saj je današnjo obravnavo sklicalo na svetovni dan pripovedništva". Janša še ocenjuje, da se je od sodbe na prvi stopnji junija lani do danes zgodilo nekaj pomembnih stvari: "Ena od teh je ta, da se je krog virtualnih dokazov zaključil, tako da smo po razsodbi sodišča na Finskem poleg neznanega kraja, neznanega komunikacijskega načina, neznane osebe in obljube neznane nagrade dobili še neznane podkupovalce. Tako je murgeljski scenarij zdaj kompleten."

Mi smo Janševi, Janša je naš!

Mi smo Janševi, Janša je naš!
© Uroš Abram

Prokurist Rotisa Ivan Črnkovič pa danes pričakuje ponovno obsodbo. "To je bila že na prvi stopnji največja kršitev človekovih pravic. Danes se bo zgodila ponovno. Slovenci, zbudite se." Tone Krkovič pa je pred odhodom v dvorano na vprašanje, kaj pričakuje danes, odgovoril, da je možno vse. Seja senata višjega sodišča se začenja s poročilom sodnika poročevalca, nato bo vsaka stran predstavila svoja stališča. Senat višjega sodišča danes še ne bo sprejel odločitve v zadevi Patria. Gre namreč za obsežno zadevo, je v začetku javne seje pojasnil predsednik senata Milan Štrukelj, ki dopušča možnost, da višji sodniki ne bodo uspeli odločiti niti v 30-dnevnem roku. Seja senata se je začela s poročilom sodnice poročevalke. Štrukelj je ob začetku današnje seje senata pojasnil, da se bodo 30-dnevnega instrukcijskega roka sicer skušali držati, a da se glede na obsežnost in zapletenost zadeve lahko zgodi, da bodo potrebovali dalj časa.

Trojka

Trojka
© Borut Krajnc

Pred stavbo sodišča se je do sedaj v podporo Janši zbralo več kot 100 ljudi, ki občasno vzklikajo Janša, Janša. Pred stopniščem so razvili večjo slovensko zastavo, nekateri imajo v rokah tudi rdeče nageljne in transparente, s katerimi se med drugim zavzemajo za pravno državo in pravično sojenje. Napisi na njih so: Brez dokazov, danes jaz, jutri ti, konec osebne svobode ali Nočemo politične sodnije, hočemo pravno državo. Posamezniki so odšli tudi v sodno dvorano, kjer spremljajo sejo. Opaziti je tudi nekaj znanih obrazov, med njimi poslance SDS in vidnejše člane stranke. Evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver je pred sodiščem v izjavi za medije dejal, da je prišel spremljat "proces, ki je unikum v pravni državi". Kot pravi, ga spominja na proces proti Jožetu Pučniku izpred več let, ki pa takrat ni bil obsojen. "Nekaj podobnega pričakujem tudi danes," je dejal Zver. Poleg Zvera so zjutraj pred sodišče prišli tudi poslanci SDS Jože Tanko, Alenka Jeraj, Eva Irgl, Romana Tomc in Zvone Černač. (STA, mm)

Veliki vodja

Veliki vodja
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.