MLADINA

21. 3. 2014  |  Evrodržavljan

Operaterji morajo ves internetni promet obravnavati enako

© Arhiv Evropskega parlamenta

Hitra internetna povezava je v času optičnega omrežja skorajda samoumevna, a nekateri uporabniki ugotavljajo, da je njihova povezava včasih nenavadno počasna. To je lahko posledica ozkih grl, lahko pa je tudi posledica namerne odločitve telekomunikacijskih operaterjev, da upočasnijo pretok podatkov v primeru, ko želi uporabnik dostopati do konkurenčne spletne storitve, razlagajo v Evropskem parlamentu.

Člani odbora za industrijo so podprli zakonodajo, ki takšne prakse prepoveduje, kar pomeni, da so podprli načelo nevtralnosti spleta, ki pomeni, da morajo operaterji telekomunikacijskih omrežij ves internetni promet obravnavati enako, ne glede na to, od kje prihaja in za kakšne spletne storitve gre.

Operaterji telekomunikacij bodo sicer lahko naročnikom še vedno ponujali specializirane povezave za tiste storitve, ki so podatkovno zelo intenzivne, npr. spletno HD televizijo, videokonference in zdravstvo preko spleta. Zakonodaja pravi, da takšne specializirane storitve ne bi smele upočasnjevati prometa za druge uporabnike, ponudniki dostopa do spleta pa podjetij in uporabnikov ne bi smeli siliti k njihovemu nakupu.

»Ne nasprotujemo specializiranim povezavam za HD TV in spletno zdravstvo, ampak njihov razvoj ne bi smel ogroziti kakovosti in hitrosti povezav za druge uporabnike,« opozarja španska poslanka Teresa Riera. Njena francoska kolegica Catherine Trautmann pa je menila, da bi morale biti specializirane storitve bolje definirane. »Desnosredinska večina je podprla predloge Komisije, ki dajejo velikim ponudnikom vse možnosti, da izvajajo diskriminacijo med uporabniki,« opozarja poslanka Amelia Andersdotter. Poslanci bodo o predlagani novi zakonodaji glede dostopa do spleta odločali na aprilskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."