MLADINA

22. 3. 2014  |  Evrodržavljan

20 odstotkov zaposlenih v EU je revnih

Evropski parlament je začel preiskavo vloge trojke – sestavljene iz predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada – v soočanju z ekonomsko krizo, predvsem zato, da bi jo Evropejci dojemali kot demokratično tvorbo, poroča Euractiv. Evropejce prepričati v to bo težko, saj je »varčevalna politika krizo še poglobila«, so pred začetkom spomladanskega vrha EU opozorili predstavniki Evropske konfederacije sindikatov. Plače so po večini članic Unije padle, revščina se je povečala, delavci so preveč obdavčeni, 26 milijonov je brezposelnih – kar 10 milijonov več kot leta 2008, zato iz sindikatov pozivajo državljane EU, naj na majskih volitvah glasujejo za »socialno Evropo«. Voditelje osemindvajseterice pa, naj spremenijo politiko zategovanja pasu.

Grški sindikalist Yannis Panagoupoulos je dejal, da je posredovanje trojke Grčijo spravilo na rob humanitarne krize, saj je bila od njenega posredovanja naprej izgubljena četrtina premoženja države. »Take recesije še nismo videli nikjer,« je dejal jezno. Čeprav uradna statistika kaže, da je v Grčiji brezposelnih 29 odstotkov prebivalcev, sindikalisti opozarjajo, da je ta odstotek višji – brezposelnih Grkov naj bi bilo več kot 31 odstotkov, med ženskami in mladimi pa je odstotek še višji. Ko brezposelnim prištejemo 5 milijonov delovno neaktivnih prebivalcev, jih je skupaj več kot zaposlenih. Vse večji problem je tudi ta, da zaposleni živijo pod pragom revščine, saj od njih trojka zahteva plačevanje visokih davkov, je še poudaril Panagoupoulos. »V EU imamo nov fenomen: 20 odstotkov zaposlenih je revnih,« je opozoril na nevzdržno stanje, s katerim iz začaranega kroga krize ne bomo nikdar izšli.

Varčevalna politika, pa naj jo je izvajala trojka ali ne, je bila uvedena v vseh državah članicah in je vplivala predvsem na plače. Te so nižje v 18 državah, kar je zmanjšalo kupno moč prebivalcev, zmanjšale pa so se tudi tja do 23 odstotkov, so opozorili sindikalisti.

Zato so pozvali k pravičnejši delitvi bogastva. »Hočem pojasnilo, zakaj se v EU podjetjem davki neprestano nižajo. Čeprav so proračuni držav prazni, se je obdavčenje podjetij znižalo za 8,4 odstotka. Podjetja ustvarjajo dobičke, ki jih dajejo delničarjem, a nepravično nagrajujejo zaposlene,« je dejala predstavnica belgijskega sindikata Anne Demelenne.

Rešitev je po mnenju Evropske konfederacije sindikatov v izenačitvi davčnih obremenitev na ravni Unije. Poleg tega bi morali prekiniti s politiko varčevanja in začeti z investicijami v transportno infrastrukturo, širokopasovna internetna omrežja, zasebne in javne storitve ter socialno državo. »Premik iz špekulativne v pravo ekonomijo in harmonizacija davčnih politik v EU sta nujna za dobro gospodarsko in denarno Unijo,« je dejal Reiner Hoffman, predstavnik nemškega sindikata.

Sindikalisti so zato pozvali evropske državljane, naj na volitvah v Evropski parlament, ki bodo 25. maja, izberejo predstavnike, ki zagovarjajo ustvarjanje novih delovnih mest, dostojno plačilo, kakovostno izobraževanje, »zeleno« rast, splošno enakost vseh prebivalcev Unije in podpirajo javne storitve. Čeprav sindikati niso izrecno podprli nobene politične skupine, je pa znano, kdo si za to prizadeva. Dokončno pa se bo to pokazalo med predvolilno kampanjo. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."