Igor Mekina

 |  Svet

Kijev izbrisal Slovenijo z zemljevida EU

V najnovejšem ukrajinskem video spotu je prikazan zemljevid članic EU, kjer površino Slovenije, pa tudi vseh ostalih držav nekdanje Jugoslavije prekriva samo - Hrvaška

Kam so šle države bivše Jugoslavije?

Kam so šle države bivše Jugoslavije?
© YouTube

Ukrajinske oblasti imajo res smolo s svojimi potezami in odločitvami. Znova so namreč naredile še en neprijeten spodrsljaj. V najnovejšem ukrajinskem video spotu, v katerem nastopa začasni predsednik vlade Arsenij Jacenjuk in si ga je mogoče ogledati tudi na kanalu YouTube je prikazan zemljevid EU, kjer površino vseh držav nekdanje Jugoslavije prekriva samo ena država – velika Hrvaška. To so opazili tudi v nekaterih drugih državah. Beograjski Blic je na primer zapisal, da so »izbrisane vse države nekdanje Jugoslavije in pripojene Hrvaški«, navajajo pa tudi oceno hrvaškega indexa.hr, da sploh ne gre za napako, pač pa za namerno potezo oziroma za provokacijo zaradi tesnih odnosov Srbije in Rusije. Video je bil sicer namenjen promociji ideje o potrebi čimhitrejše vključitve Ukrajine v EU. V tem primeru bi Ukrajina postala del carinskega območja EU, svobodna trgovina z Rusijo pa bi bila ukinjena oziroma bi bila mogoča samo ob plačilu carin in drugih dajatev. Takšni ureditvi pa vzhodni del Ukrajine nasprotuje.

Ali je šlo pri izdelavi videospota za napako ali za namerno potezo, v tem trenutku še ni povsem jasno, znano pa je, da so bili odnosi med Ukrajino in Hrvaško že v preteklosti, še zlasti pa v času NDH, zelo prijateljski. V času NDH se je Hrvaška tudi res razširila proti severu (okupirala je del Slovenije) in jugovzhoda (na ozemlje današnje Srbije in BiH). NDH je bila marionetna država, ki je bila vzpostavljena po okupaciji Jugoslavije in ob pomoči nacistične Nemčije in fašistične Italije, sodobna Hrvaška pa je od te države prevzela del ikonografije. Po oceni  slovenskega Državnega sveta iz leta 2009 v Hrvaški v »sodobni hrvaški državi niso na pravi način vrednoteni vsi aspekti nastanka, obstoja in propada« NDH in je zato »na nek način NDH še danes konstitutiven del hrvaške nacionalne zavesti«. Hrvaška namreč nikomur ni izplačala vojne odškodnine niti se ni opravičila prizadetim državam in narodom zaradi ravnanja v času NDH.

Iz zbirke govorov Ante Pavelića Poglavnik.

Iz zbirke govorov Ante Pavelića Poglavnik.
© Igor Mekina

Ne glede na to pa je imela takratna Hrvaška zmeraj zelo dobre odnose z Ukrajino. Nekdanji vodja NDH Ante Pavelić je tako na primer Ukrajince, ki so živeli na Hrvaškem, v Zagrebu sprejel 14. avgusta leta 1941 in jim ob tem – kot je mogoče razbrati iz zbirke govorov Ante Pavelića Poglavnik govori, ki jo je leta 1942 izdal 'Ured za promičbu glavnog ustaškog stana', med drugim dejal naslednje: »Gospodje in bratje Ukrajinci! Osebno me veseli, da vas lahko vidim, da se lahko z vami pogovarjam v dvoru hrvaškega naroda in hrvaške države. Vi veste, da so bila naša srca, naše simpatije zmeraj na strani velikega, nam bratskega ukrajinskega naroda. Srečen sem, da sta imela ustaško gibanje in ustaška vojska že pred sedmimi in osmimi leti v svojih vrstah brate Ukrajince, tudi mlade Ukrajince, ki so na ta način v ustaškem delu in borbi prijateljsko, tovariško, bratsko, kot ukrajinski ustaši in kot vojaki in častniki živeli in utrjevali vezi. Želja nas vseh je zmeraj bila, da se ukrajinski narod osvobodi in da njegova domovina postane neodvisna država. Prepričan sem, da boste vi z Božjo pomočjo in s pomočjo naših in Vaših velikih zaveznikov to resnično tudi uresničili…« je dejal Ante Pavelić in vse pozdravil z: »Za dom – pripravljeni!«

Glede na te besede in glede na dejstvo, da velik del sedanje začasne vlade v Ukrajini sestavljajo skrajno desne ukrajinske stanje, ki slavijo Stepana Bandero, ki ni samo sodeloval z nacisti, pač pa je bil odgovoren tudi za smrt številnih Židov, Poljakov in Rusov, morda sploh ne gre za nerodno napako pri izdelavi tega videospota, pač pa zgolj za dolgoročno vizijo nove Evrope, katere temelji so bili po oceni vladnih desnih strank v Ukrajini očitno postavljeni že v času izgradnje Tretjega rajha.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.