|  Družba

Hrvaški azil istospolno usmerjeni osebi

Hrvaška je odobrila prvi azil istospolno usmerjeni osebi. Po neuradnih informacijah podatkih gre za fanta iz Ugande, ki je v vlogi za azil poudaril, da se v domovini ne počuti varnega zaradi svoje spolne usmerjenosti. Uganda je pred kratkim sprejela zakon, ki predvideva dosmrtni zapor za homoseksualce. Časnik Jutarnji list poudarja, da je dobil hrvaško osebno izkaznico in da mu je Hrvaška verjetno rešila življenje glede na ostro protigejevsko zakonodajo v Ugandi. Primer mladega Ugandčana morda napoveduje spremembe trendov v postopkih za pridobitev azila na Hrvaškem, ki je po mnenju nevladnih organizacij in medijev prestrog in okorel.

Na Hrvaškem odobrijo desetkrat manj azilov, kot je povprečje EU, navaja časnik. Azil najpogosteje dobijo prebivalci Afganistana, Rusije in Sirije. Od leta 2004, ko je bil sprejet zakon o azilu, je bilo na Hrvaškem vloženih dobrih 4.000 prošenj za azil. Prosilci čakajo na odgovor hrvaških oblasti najmanj pol leta, medtem pa so večinoma nameščeni v azilnih domovih. Pozitiven odgovor je dobilo 52 tujcev, še 48 pa se jih je moralo zadovoljiti s statusom subsidiarne zaščite, kar pomeni, da ne izpolnjujejo vseh zahtev iz zakona o azilu in imajo pravico do začasnega bivanja na Hrvaškem. Medtem ko je bilo pred petimi leti slabih 150 zahtev za azil, se je v preteklih dveh letih število zahtev nekajkrat zvišalo.

Kljub temu na Hrvaško ni velikega pritiska priseljencev, ker še vedno velja za tranzitno državo. Podatki hrvaškega Rdečega križa kažejo, da četrtina tistih, ki dobijo azil naHrvaškem, odide v države zahodne Evrope. Rdeči križ opozarja tudi na dejstvo, da se mnogi tujci, ki so vložili zahtevo za azil oziroma so zatočišče na Hrvaškem dobili, soočajo z diskriminacijo, fizičnimi napadi in rasizmom ter da jih ima lokalno prebivalstvo najpogosteje za tatove, posiljevalce in kriminalce.

Sporni zakon, ki za istospolno usmerjene predvideva tudi možnost dosmrtne ječe, je v Ugandi sprožil medijski lov na čarovnice. Tabloid Red Pepper je dan po predsednikovem podpisu zakona, objavil imena 200 domnevnih homoseksualcev; po nekaterih navedbah je objava že vodila v nasilje in celo smrt enega od imenovanih. Časnik je pod naslovom "Razkriti" objavil fotografije številnih domnevno istospolno usmerjenih Ugandčanov in jih pospremil z zgodbicami o njihovih dejanjih in kratkimi biografijami. Znana borka za pravice istospolno usmerjenih Jacqueline Kasha je zatrdila, da je bil po objavi homoseksualni par tarča brutalnega napada, pri čemer je en človek umrl, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ugandski parlament je sporni zakon sprejel sredi decembra, predsednik Yoweri Museveni pa ga je kljub močnemu mednarodnemu nasprotovanju podpisal mesec dni kasneje. Sprva so celo predvidevali, da bi za homoseksualnost uvedli kar smrtno kazen, a so to potem omilili v dosmrtni zapor. Novi zakon z zaporom grozi tudi tistim, ki ne prijavijo homoseksualcev in ki promovirajo homoseksualnost. Homoseksualci v Ugandi se že več let spopadajo z grozljivimi napadi in nasiljem. Leta 2011 je bil na svojem domu ubit borec za pravice homoseksualcev David Kato, potem ko je nek drug časnik na naslovnici objavil imena in naslove homoseksualcev v državi.  (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.