Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Manipuliranje denarne politike

Dobrodošli na balkonu Muppet Showa Wall Street

Bdi nad bilanco, ki ustreza BDP Nemčije. Trgi so pozorni na vsako besedo, ki jo izgovori. Janet Yellen, guvernerka ameriške centralne banke (Fed), je kljub temu v ponedeljek izjavila, da šibki ameriški trg dela v predvidljivem času potrebuje pomoč ultra nizkih obrestnih mer. Torej, da bo Fed ohranila rekordno nizko temeljno obrestno mero na rekordno nizki ravni. Ta njena izjava je bila v popolnem nasprotju s tistim, kar je izjavila enajst dni prej, ko je napovedala, da bo treba v šestih do devetih mesecih spremeniti obrestno politiko, torej temeljno obrestno mero dvigniti. Nemški novinar Markus Gaertner na svojem blogu opozarja, da Janet Yellen takšne akrobacije izvaja le dva meseca po nastopu mandata na čelu najpomembnejše centralne banke na svetu.

Wall Street je z novico, da še ne bo dvignila obrestne mere, razveselila, opazovalci, analitiki in predvsem investitorji na finančnih trgih pa se sprašujejo, kam gre Fed. Kampanja, da bi politika Fed postala bolj transparentna, ki jo je pred letom dni začel prejšnji guverner Ben Bernanke, je Yellenova že sesula. »Namesto predvidljive denarne politike imamo zdaj največjo zmedo po republiki-denar v starem Rimu. Tam so bili cezarji bolj transparentni in predvidljivi. Zdaj imamo navadni smrtniki kot vlagatelji pred seboj trg, ki ga manipulirajo banke, centralne banke ga združujejo, analitiki ga tako narobe razlagajo, da ni prepoznaven, politični bedaki, med katere sodi Yellenova, pa ga deformirajo v veliko sranje,« piše Gaertner in pravi: Dobrodošli na balkonu Muppet Showa Wall Street.

Se pa v ZDA v zvezi s trgovanjem dogaja tudi kaj, kar lahko pripomore, da zmeda ni še večja. Agenti Zveznega preiskovalnega urada (FBI) pa so po poročanju Money News začeli preverjati, ali podjetja, ki se ukvarjajo z visokofrekvenčnim trgovanjem (kupujejo in prodajajo vrednostne papirje z uporabo super hitrih računalnikov, ki jim omogočajo sklepanje poslov v tisočinki ali celo milijoninki sekunde), kršijo zakonodajo ZDA, ker uporabljajo informacije, ki niso javne. Osnova za preiskavo FBI so ukrepi za preprečevanje zlorabe notranjih informacij, ki so do sedaj privedli do vsaj 79 obsodb borznih posrednikov hedge skladov in drugih družb.

Agenti FBI pri družbah, ki se ukvarjajo z visokofrekvenčnim trgovanjem, preiskujejo, ali zlorabljajo informacije, ki jim omogočajo, da lahko prehitijo institucionalne vlagatelje. Generalni tožilec New Yorka Eric Schneiderman pa je začel obsežno preiskavo, ali ameriške borze in druga mesta, kjer se sklepajo posli, podjetjem z visokofrekvenčnim trgovanjem omogočajo nedovoljene prednosti. Regulatorji že več let preučujejo, ali to trgovanje ogroža stabilnost trgov.

Kritiki in tudi nekateri investitorji in regulatorji trdijo, da to trgovanje lahko ogroža stabilnost trgov in posamezne vlagatelje postavlja v neenak položaj. Schneiderman preiskuje prodajo produktov in storitev, ki omogočajo hitrejši dostop do podatkov in več informacij o prodajalcih, kot jih je javno na voljo. Banke z Wall Streeta in družbe, ki se ukvarjajo z visokofrekvenčnim trgovanjem, plačujejo tisoče dolarjev na mesec za te storitve, ki jih kupujejo od družb, kot sta Nasdaq OMX Group Inc. in IntercontinentalExchange Group Inc.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.