|  Kultura

Ptice pojejo aleluja

Krug in Urban&4 ob počastitvi treh okroglih obletnic Ekatarine Velike ta petek v ljubljanski Cvetličarni

Skupina Krug bo ta petek nastopila v Cvetličarni.

Skupina Krug bo ta petek nastopila v Cvetličarni.
© Stela Novak

Jutri, 4. aprila ob 21. uri, se bo v ljubljanski Cvetličarni obujalo spomine na kultno beograjsko skupino Ekatarina Velika (EKV), ki je trajno zaznamovala zgodovino rock kulture na področju naše nekdanje skupne domovine Jugoslavije. Koncert v Cvetličarni bo potekal v znamenju obhajanja 20. obletnice smrti karizmatičnega pevca Milana Mladenovića, ki je botrovala razpadu skupine, ter 30. obletnice izida prve plošče omenjene skupine, ki je takrat delovala pod imenom Katarina II. Ob tej priložnosti bo na odru Cvetličarne nastopila srbska zasedba Krug, v kateri igrajo nekateri nekdanji člani skupine Ekatarina Velika.

Q2TmDXRoQ0s

EKV je bila vsekakor ena najuspešnejših in brezčasnih skupin na razgibani glasbeni sceni bivše Jugoslavije, mnogi poznavalci takratnega rockovskega dogajanja pa jo uvrščajo celo na prvo mesto med najvplivnejšimi skupinami iz obdobja nekdanje skupne domovine. EKV se je zaradi tragičnega prezgodnjega slovesa frontmana Milana Mladenovića sicer razšla leta 1994, a spomin nanjo in na njihove pesmi ostaja še kako živ, tudi po zaslugi tribute skupine Krug, ki bo v Cvetličarni v živo odigrala kultne rock mojstrovine iz opusa EKV kot so Aut, Radostan dan (pripada ji verz iz naslova tega prispevka), Nisam mislio na to, Modro i zeleno, Oči boje meda, Ljubav, Par godina za nas, Budi sam, Mi menjamo, Novac, Stvaran svet, Sarajevo, Ti si sav moj bol in še mnoge druge.

Skupina Krug je nastala poleti leta 2006. Ustanovljena je bila kot fuzija glasbenikov, nekajletnih članov originalne postave Ekatarina Velika s skupino ljudi, ki so že več kot dve desetletji del beograjske glasbene scene. Združila jih je ljubezen do glasbe in umetnosti ter spoštovanje do nekoč kultne skupine iz nekdanje Jugoslavije, ki jih je navdihovala v obdobjih njihovih življenj. Njihov motiv je dati svoj prispevek k ohranjanju spomina na Milana Mladenovića, Bojana Pečarja in Margito Stefanović. Čeprav se dobro zavedajo, da so našteti člani EKV preprosto nezamenljivi, želijo ponuditi možnost mlajšim generacijam, ki EKV niso mogli slišati v živo, da del te energije začutijo na koncertu.

xXn5-s2pRNM

Pevka Tanja Jovićević, vodja kultne beograjske zasedbe Oktobar 1864, je pela na večiih albumih EKV in sodelovala s skoraj vsemi vplivnimi jazz glasbeniki območja bivše Jugoslavije. Bobnar Marko Milivojević je član originalne postave skupine EKV in je znan kot njihov bobnar z najdaljšim stažem. Pridružil se jim je leta 1991 in igral vse do razpada skupine, med drugim pa tudi na albumih Dum Dum in Neko nas posmatra. Pred tem je igral s Partibrejkersi, kasneje pa tudi v Električnem orgazmu. Tudi basist Dragiša Uskoković-Ćima je član originalne postave EKV, pridružil pa se jim je dve leti za Markom in igral na albumu Neko nas posmatra ter na številnih živih nastopih v tem obdobju. Basist in pevec Sarajlić Aleksandar je sicer absolvent fizike, v prostem času pa glasbenik, bivši pevec in basist znanih beograjskih zasedb Filigrani in Psyho Candy. Klaviature so zaupali Dejanu Tomoviću, ki je sodeloval z mnogimi zasedbami, kot so Vampiri, Karizma in Filigrani. S Krugom bosta nastopila še Nemanja Dašić (vokal in kitara) in kitarist Teodor Jani–Grk, ki je zaslužen za novi zvok EKV na albumu Ljubav. Poleg tega je produciral tudi albuma Samo par godina za nas in Dum Dum ter bil gostujoči kitarist tako na albumih EKV kot tudi na njihovih koncertih.

WkB88nJlrnQ

Posebno doživetje bo tudi nastop reškega pevca Urbana s skupino, ki se bo ob tej priložnosti obletnicam poklonil z nekaj skladbami skupine EKV kot tudi s svojimi. Damir Urban je eden najbolj prepričljivih avtorjev in pevcev s hrvaške glasbene rock scene in bo zagotovo pripravil eksplozivno koncertno retrospektivo pesmi z vseh samostojnih albumov kot tudi najboljših skladb iz časov, ko je bil še v skupini Laufer. Ravno koncerti, ki so prežeti s posebno energijo in improvizacijo, ga ločujejo od večine hrvaških glasbenikov. Damir Urban je v svojo glasbo vtkal prvine rocka, trip hopa in modernejših ritmov, skupaj z mogočnim vokalom. Z energičnimi nastopi si je reški pevec pridobil oboževalce ne le na Hrvaškem, ampak tudi v Sloveniji že v času, ko je bil član zasedbe Laufer.

Ko so leta 1996 Laufer prenehali z delovanjem, je Damir Urban okoli sebe zbral skupino prijateljev, krstili so se za Urban&4 in se lotili Urbanovega solo albuma Otrovna kiša. Leta 1998 je Urban&4 pri založbi Croatia Records izdal album Žena-dijete, s katerim je spet osvojil Porina za najboljši rock album in najboljši album alternativne glasbe. Album je osvojil tudi kar nekaj hrvaških rockovskih nagrad Crni mačak.

Damir Urban

Damir Urban
© Arhiv založbe

Oktobra in novembra 2004 je Urban na Reki posnel in izdal tretji album, ki nosi naslov Retro, tematski, izjemno osebni album z vrnitvijo k tršim rokovskim ritmom. Plošča je prejela odlične ocene tako poslušalcev kot kritikov, uvrstila se je med vrhunce Urbanove lirike, ki od nekdaj slovnela na intimni izpovedi in umetniški refleksiji vsakdana. (mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.