|  Politika

Rode, Delo in Karba v sodni boj

Poskus poravnave med Rodetom ter Karbo in Delom neuspešen

StelzeRode

StelzeRode
© Arhiv Mladine

Današnji poskus poravnave med kardinalom Francem Rodetom ter Delom in novinarjem Dejanom Karbo ni uspel, saj vsaka stran ostaja na svojih stališčih. Tako bo presojalo sodišče, Rode pa od Dela in Karbe zahteva opravičilo, umik izjav in 30.000 evrov odškodnine, saj mu je Delovo pisanje povzročilo hude duševne bolečine. Delo je avgusta 2012 objavilo zgodbo, da naj bi imel Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo Stelzer, ki je leto pozneje v Nemčiji rodila sina, Petra Stelzerja. Ta je za medije izrekel željo, da Rode opravi test očetovstva. Kardinal Rode je še isti dan odločno zanikal, da bi prelomil celibat, in izrazil pripravljenost na test očetovstva, ki so pozneje ga opravili na univerzitetnem inštitutu v Münchnu. Analiza je pokazala, da Rode ni oče Petra Stelzerja. Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča so danes najprej poskušali s poravnavo, a po približno pol ure ugotovili, da stališč ne morejo zbližati.

Rode se je danes sicer opravičil in ga na sodišče ni bilo, njegova odvetnica Nina Zidar Klemenčič pa je pojasnila, da kardinal zaradi objavljenih člankov še danes trpi duševne bolečine. Javnost je namreč razpravljala o Rodetovi najbolj intimni sferi zasebnosti, je pojasnila Zidar Klemenčičeva. Rode se je vsaj tri mesece po Delovih objavah počutil nemočnega in ranljivega. Trpel je hude duševne bolečine, okolici pa je moral pojasnjevati okoliščine iz svoje zasebnosti, je naštevala. Duševne bolečine so se kazale tudi v občutku izčrpanosti, je razložila. Tudi po opravljeni analizi DNK je moral prenašati pomisleke o verodostojnosti analize in še danes Rode po besedah Zidar Klemenčičeve občuti, da je javnost skeptična do analize DNK. S tem pa se počuti tudi nemočnega, da bi dokončno lahko opral svoje ime in si povrnil dostojanstvo, je še povedala odvetnica.

"Za vedno je zaznamovan s senco dvoma, ali je dejansko oče Petra Stelzerja ali ne," je Rodetova odvetnica še povedala na sodišču, prepričana, da bo ta del kardinalove zasebnosti vedno del javnih razprav. Kako se je Rode počutil po objavi člankov, bo lahko izpovedal tudi njegov tajnik Matej Pavlič, je dodala Zidar Klemenčičeva. Odvetnik Stojan Zdolšek, ki zagovarja toženo stran, pa se sprašuje, ali je verjetno, "da tako visok cerkveni dostojanstvenik, ki je zaprisežen Bogu in usmerjen v onostransko večno življenje, trpi tako posvetne duševne bolečine".

Ob tem je Zdolšek prebral tudi izjavo Stelzerjeve, ki jo je ta napisala lani in v kateri svojega sorodnika naproša za pravno pomoč, saj želi, da "pravica najde pot in da bo pravici zadoščeno". Stelzerjeva je v izjavi zapisala, da je v svoji mladosti "imela razmerje z duhovnikom Rodetom, ki je močno zaznamovalo njeno življenje". Zidar Klemenčičeva opozarja, da je podpis v tej izjavi težko čitljiv, izjava pa nima nikakršne verifikacije, ki bi dokazovala, da jo je dejansko napisala Stelzerjeva. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.