70 milijonov evrov proti ministrici

Avtor članka trdi, da se ZSSS leta 2002 ni postavila v bran takratnemu ministru za zdravje Dušanu Kebru pri njegovem prvem poizkusu ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Prav tako se naj ZSSS ne bi bila postavila v bran ministru za zdravje Dorijanu Marušiču leta 2010, ko ga je takrat skušal znova ukiniti.

Obe trditvi sta netočni, kar se lahko prepriča vsakdo, ki obišče spletno stran ZSSS, na kateri so objavljena stališča ZSSS do predlogov dokumentov vseh ministrov za zdravje v obdobju 1993 – 2014. Tako so na spletni strani ZSSS objavljena stališča predsedstva ZSSS z dne 9. 10. 2003 o Kebrovem osnutku bele knjige o zdravstveni reformi (iz julija 2003), v katerih med drugim piše: »V socialnem sporazumu smo se strinjali s krepitvijo solidarnosti v obveznem zdravstvenem zavarovanju in z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja«.

Dorijan Marušič je bil minister od 7. 4. 2010 do 10. 2. 2012. Predsedstvo ZSSS je 8. 3. 2011 sprejelo stališča do njegovega dokumenta iz februarja 2011 z naslovom »Nadgradnja zdravstvenega sistem do leta 2020«. Med drugim je v njih zapisano: »Predsedstvo ZSSS soglaša s predlagano ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Stališča do dokumenta »Nadgradnja zdravstvenega zavarovanja do leta 2020« temeljijo na resoluciji 5. kongresa ZSSS iz decembra 2007 za popolno in dostopno zdravstveno varstvo – proti korporatizaciji zdravstvenega varstva. Resolucija opredeljuje temeljni interes delavcev do celovitega zdravstvenega varstva in zato predlaga ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ker je solidarnost pri zbiranju sredstev v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja za delavce z nizkimi dohodki pravičnejša od vzajemnosti v dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, resolucija v primeru ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja soglaša z dvigom prispevne stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje. Ukinitev bo odpravila tudi kršenje evropske zakonodaje na področju evropskega trga zavarovalniških storitev in pri izvajanju nove direktive o čezmejnem pretoku pacientov.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.