|  Družba

O konoplji brez dlake na jeziku

Mesec sociale in zdravstva: Javna tribuna »Razgalimo konopljo«

Gojiti ali ne gojiti, to je vprašanje zdaj...

Gojiti ali ne gojiti, to je vprašanje zdaj...
© Borut Krajnc

V okviru 10. Meseca sociale in zdravstva Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) bo danes, 9. aprila ob 16. uri na Fakulteti za družbene vede (predavalnica 2) potekala javna tribuna z naslovom Razgalimo konopljo. »Konoplja je droga, do katere ima družba precej razdvojeno mnenje. Na eni strani zasledimo poročila o čudežni drogi, ki pripomore pri zdravljenju pacientov z rakom, zdravi glavobole, depresijo, pomanjkanje apetita in še marsikaj, na drugi pa jo asociiramo z lenimi mladostniki v majicah s podobo Bob Marleyja, ki se z nasmeškom na obrazu izogibajo obveznostim in težavam vsakodnevne realnosti. Seveda pa resnica nikoli ni ne le črno-bela, zato je čas, da brez dlake na jeziku spregovorimo o najljubši prepovedani drogi Slovencev – konoplji,« so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

Gosti javne tribune bodo Aleš Bartol, višji kriminalist specialist, zaposlen v Odelku za organizirano kriminaliteto, skupina za prepovedane droge PU Ljubljana, dr. Pavel Gantar, sociolog, Marko Pavlišič, poslanec DZ RS, Tomaž Koren, aktivist in strokovnjak na področju konoplje in Milan Krek, predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Spregovoili bodo o kazenskem pregonu konoplje pri nas, vplivu njene prohibicije na družbo, zakonskih trendih in podpori na področju njene legalizacije ter o vplivu konoplje na javno zdravje. Javna tribuna »Razgalimo konopljo« je začetek dogajanja, ki se bo odvijalo v sklopu Marihuana marša, tradicionalnega političnega shoda, ki opozarja na družbene, ekonomske in zdravstvene probleme prohibicije prepovedanih drog, ki se bo odvijal v mesecu maju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.