Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Množično financiranje množičnih nategov

Osnovne neresnice in nedoslednosti pri nabiranju denarja očitno ne skrbijo nikogar

Še eden iz niza medicinskih čudežev, ki koristi izključno izumiteljevi denarnici?

Še eden iz niza medicinskih čudežev, ki koristi izključno izumiteljevi denarnici?
© Arhiv Mladine

Artem Shipitsyn, predsednik uprave družbe Healbe z močnim ruskim naglasom v video predstavitvi na spletni strani množičnega financiranja Indiegogo pojasnjuje, kar v njegovi družbi imenujejo »Originalni 100-odstotni avtomatski upravljavec telesa«. To je GoBe, naprava, ki skozi kožo izmeri raven glukoze in na tej podlagi izračuna, koliko kalorij je človek zaužil z vsem, kar je pojedel, glede na energijo, ki jo je porabil. Sedež družbe Healbe je v San Franciscu. Novo napravo bo od junija mogoče kupiti za 199 dolarjev, obljubljajo v družbi Healbe. V dveh tednih so od 3253 podpornikov zbrali slabih 730.300 dolarjev, kar je več kot sedemkrat več od načrta. Triintrideset podpornikov je plačalo 1.175 dolarjev za paket, ki vključuje deset naprav GoBe.

James Robinson na spletni strani Pandodaily piše, da ga ni sram priznati, da je bil nad predstavitvijo najprej navdušen, toda ko je začel iskati informacije o Healbe, je prišel do podjetja, od katerega je težko dobiti informacije, dejansko deluje na daljavo iz Rusije in promovira napravo, za katero nima nobene zdravstvene ali znanstvene potrditve. Ugotovil je, da je projekt GoBe podprlo tisoče podpornikov in nihče ni sprožil alarma.

V službi za stike z javnostjo spletne strani za množično financiranje Indiegogo so najprej pojasnili, da nimajo razloga verjeti, da je ta kampanja goljufiva. Po objavi Robinsonovega članka so se izgovarjali, da alarma niso sprožili, ker so kampanjo preverili s svojimi metodami za odkrivanje goljufij, niso pa pojasnili, zakaj jih ne skrbijo osnovne neresnice in nedoslednosti, ki jih je navedel Robinson, Healbe pa jih ni demantiral. Prav tako so zavrnili pojasnilo, na podlagi katerih ugotovitev v Indiegogo presodijo, da je kampanja goljufiva.

Jamesu Robinsonu je zadeva postala še bolj sumljiva potem, ko iz družbe Healbe ni dobil odgovora, kajti vsi, ki z množičnim financiranjem zbirajo sredstva in jih je povprašal za informacije o njihovem projektu, so mu takoj odgovorili, kajti več kot dobijo publicitete, več denarja si lahko obetajo. Ko je poskusil znova, mu je Meghan Donovan iz MicroArts Creative Agency iz New Hampshireja, ki jo je Healbe najela za komuniciranje, pojasnila, da so konec tedna bili vsi predstavniki družbe Healbe na poti.

Na spletu je Robinson o napravi GoBe našel okrog 20 člankov, a vsi vsebujejo bodisi citate iz sporočila za javnost ali s spletne kampanje Indiegogo. O napravi GoBe ne poroča nobena pomembna spletna stran o novih tehnologijah, tudi nobeden znanstvenik je ni opazil. Predsednika uprave Healbe Artema Shipitsyna (tudi Shipitsina) in pet od njegovih šestih kolegov, katerih imena so navedena na spletni strani Indiegogo (George Mikaberydze, Stanislav Povolotskiy, Michael Rubin, Eugene Sokolov, Pavel Mussel), je na spletu mogoče najti izključno v povezavi s to kampanjo. Shipitsyn se na spletni strani Indiegogo predstavlja kot »velik razvijalec tržnih rešitev in novih izdelkov za globalne družbe, kot so Rostelcorn, Sberbank, L’Oreal, Valio, Reebok, Hearst Shkulev, Discovery Channel in druge. Na svojem profilu LinkedIn pa se predstavlja le, da je od leta 2004 lastnik Iridiuma, družbe za marketing v Rusiji, in zdaj še predsednik uprave Healbe.

Na spletni strani Healbe je naveden le naslov elektronske pošte od agencije MicroArts Creative Agency iz New Hampshireja. Stara spletna stran družbe vsebuje kontakt odvetniške pisarne White Summers v Redwood Cityju, kjer so Robinsonu potrdili, da je Healbe njihova stranka. Nekateri podporniki projekta GoBe že ugotavljajo, da je nekaj narobe, zato zahtevajo vrnitev denarja.

Michelle MacDonald iz National Jewish Health hospital v Denverju razlaga, da se je začudila takoj, ko je prebrala trditev družbe Healbe, da z »algoritmom« lahko na podlagi ravni glukoze v celicah ugotovijo vnos kalorij. »Seveda se sklicujejo na algoritem, ker je zabavna beseda,« se smeji MacDonaldova. Problem pa je, da so tri glavna hranila, od katerih je odvisen vnos kalorij, ogljikovi hidrati, proteini in maščobe. Glukoza predstavlja le manjši del slike. Artem Shipitsyn je razložil, da bo podjetje Healbe kmalu predložilo svoje klinične teste, pogovarjajo pa se za testiranje tudi s kliniko v Ameriki. Medicina pa jih še ni odkrila, ker je stopnja zanesljivosti rezultatov med 80 in 90 odstotkov. Jamesa Robinsona seveda ni prepričal.

Toda Healbe ni edino podjetje, ki uporablja Indiegogo za zbiranje denarja za medicinski čudež. Pred manj kot šestimi meseci je družba TellSpec iz Toronta zaključila kampanjo, v kateri je obljubljala, da bo revolucionirala prehrano in prehranjevanje. Zbrala je 400 tisoč dolarjev. TellSpec sta ustanovila Isabel Hoffman, ki se je prej ukvarjala s sredstvi proti staranju, in Stephen Watson, profesor matematike na univerzi New York. V kampanji za množično financiranje na spletni strani Indiegogo sta trdila, da sta razvila majhen optični bralnik, ki ga je mogoče pripeti na obesek za ključe, s katerim je treba samo pomahati nad hrano, pa prebere informacije, kaj je v njej. Cena tega čudežnega bralnika je 250 dolarjev, številni izvedenci pa pravijo, da je neuporaben, saj s tako majhno napravo ni mogoče določati podrobnosti sestave hrane in zaznati sestavin v majhnih koncentracijah, kot so alergeni, kar obljublja TellSpec.

Kampanja za zbiranje sredstev za to napravo je bila enaka kot tista, s katero Healbe zbira denar za svojo napravo. Kampanja družbe Healbe še poteka, zato ima Indiegogo še zmeraj možnost, da ukrepa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.