MLADINA

14. 4. 2014  |  Mlada Evropa

Shema za mlade ne prinaša kakovostnih delovnih mest

Čeprav je brezposelnost mladih postala prednostna naloga EU, so evropski funkcionarji in politiki prezrli kakovost zaposlitev, ki so na voljo za mlade, zato postaja pravilo, da je »vsaka za zaposlitev dobra zaposlitev«, ugotavljajo v organizaciji za mlade European Youth Forum. Podpredsednik Lloyd Russel-Moyle je po poročanju EurActiva v Evropskem parlamentu dejal, da je shema za mlade razočaranje in odprta za zlorabe, ker ne izključuje neplačanih pripravništev.

»Pripravništva so seveda koristna, a le, če so ustrezno regulirana. Sicer so le poceni delo,« je opozoril. Skoraj 50 odstotkov mladih je zaključilo pripravništvo, 42 odstotkov mladih je zaposlenih za določen čas, hkrati ima le 13 odstotkov starejših zaposlenih pogodbo o zaposlitvi za določen čas. V Sloveniji, Španiji in na Poljskem ima več kot 60 odstotkov mladih pogodbo o zaposlitvi za določen čas. Vsak peti mladi v EU se boji, da bo zaradi premajhne varnosti izgubil zaposlitev, kar vpliva na zdravje mladih, opozarja Giorgio Zecca, koordinator politik na European Youth Forum. Zaskrbljivo je tudi, da v EU 10 odstotkov mlajših od 25 let dela brez pogodbe, 30 odstotkom grozi revščina, saj dobijo manjše plačilo od minimalne plače, zlasti v Veliki Britaniji, Nemčiji in Grčiji.

Evropska poslanka Marije Cornelissen je dejala, da je shema za mlade, ki mladim obljublja, da nihče ne bo brez zaposlitve več kot štiri mesece, korak v pravo smer, a politiki morajo zdaj stakniti glave, kako porabiti denar, ki je za to shemo na voljo. Poiskati je treba tudi rešitev za zagotovitev stanovanj za mlade, problem je pomanjkanje denarja za start-up podjetja.

Claire Courteille, direktorica Mednarodne organizacije za delo (ILO) v Bruslju, razlaga, da je za shemo za mlade predvidenih v proračunu EU 8 milijard evrov, po oceni ILO pa bi samo v evroobmočju za reševanje problema brezposelnosti mladih potrebovali 21 milijard evrov. Zaradi tega je treba zagotoviti boljši nadzor nad izvajanje sheme, kot je predvideno.

Salvatore Marra, predsednik mladinskega odbora evropske konfederacije sindikatov, vidi tri glavne probleme. Prvi je, da večina držav članic sheme za mlade ni implementirala, drugi je, da 8 milijard evrov ni dovolj denarja. Tretji problem je, da ni zavezujočih določb, da je treba zagotoviti kakovostna in varna delovna mesta. »Dovolj imamo političnih dokumentov. Zdaj potrebujemo ukrepe. Mladi ne morejo več čakati na obljube. Obstaja tveganje, da bo shema za mlade neuspeh. Mladi se bodo spomnili na to, ko bodo volili na volitvah v Evropski parlament,« je opozoril Marra. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."