Darja Kocbek

 |  Družba

Luksuzna juha na črni listi

Ukrepi proti korupciji koristijo tudi morskim psom

Izvoz plavuti morskega psa iz Hong Konga na celinsko Kitajsko je lani padel za skoraj 90 odstotkov z 1,2 milijona kilogramov v letu 2012 na 113.973 v letu 2013. Uvoz v Hong Kong pa se je v enakem obdobju zmanjšal za 35 odstotkov, sporoča nevladna organizacija WWF Hong Kong. Padec trgovine je posledica ukrepov kitajske vlade proti luksuzu in korupciji, pa tudi pritiska okoljskih skupin. »Zelo smo bili presenečeni, ko smo videli te številke, saj je bila Kitajska tradicionalno največji izvozni trg za Hong Kong,« je po poročanju South China Morning Post dejala Tracy Tsang Chui-chi, direktorica na WWF Hong Kong. Dodala je še, da ne izključujejo možnosti, da je velik padec izvoza posledica ukrepov kitajske vlade proti korupciji.

Ni mogoče najti razloga, zakaj bi Vietnam, kjer uživanje plavuti morskega psa ni tradicija, prvič po letu 2010 pri uvozu plavuti morskega psa iz Hong Konga prehitel celinsko Kitajsko. Hongkonški uvoz teh plavuti se je zmanjšal z 8.285 v letu 2012 na 5.412 v letu 2013, poroča WWF. Tracy Tsang Chui-chi razlaga, da je pri regulaciji trgovanja s plavutmi morskega psa potrebna večja transparentnost. Ta bi morala vključevati izboljšanje sistema za sledljivost proizvodov iz plavuti morskega psa. Uporabiti bi bilo treba enak sistem, kot velja za sledenje modrega tuna, razvili bi tudi lahko identifikacijo s testiranjem DNA ali z občasnim vzorčenjem peruti.

Tracy Tsang Chui-chi vladi predlaga, naj zbere in objavi celotno statistiko o trgovanju s plavutmi morskega psa, vključno z vrstami, količino in državo izvora. Trgovina z osmimi vrstami morskega psa je namreč sedaj omejena na podlagi konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi vrstami naravne favne in flore (CITES). Ricky Leung Lak-kee, vodja hongkonškega združenja morskih izdelkov, pravi, da je lokalno industrijo s plavutmi morskih psov zelo prizadel padec povpraševanja s celinske Kitajske. Uvozne cene so v zadnjem letu padle za 60 odstotkov, proizvodnja pa se je znižala za 20 do 30 odstotkov. Leung se ne strinja, da trgovina s plavutmi morskega psa škoduje okolju. Po njegovih podatkih dve tretjini hongkonškega uvoza predstavljajo plavuti od modrega morskega psa, ki ni na seznamu ogroženih vrst CITES.

Juha iz plavuti morskega psa je kitajska specialiteta, a v zadnjih letih se je povpraševanje po njej močno zmanjšalo. Z obširno kampanjo so ljudi prepričevali, naj je ne uživajo zaradi krutosti do živali, saj živemu morskemu psu odrežejo plavuti in ga nato vržejo nazaj v morje, kjer pogine. Ta juha je postala specialiteta zlasti med hitro naraščajočo novo kitajsko elito, zato kar 10 od 14 vrstam morskega psa grozi izumrtje. Kitajska vlada je v okviru kampanje proti luksuzu na banketih prepovedala strežbo juhe iz plavuti morskega psa. V nekaterih dragih restavracijah z morsko hrano je še zmeraj na jedilniku za 60 do 325 dolarjev za skledo. To juho naj bi si sicer pred več kot tisoč leti izmislil eden od voditeljev dinastije Sung.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.