|  Politika

Po Alenki - Alenka

Ministrstvo za zdravje bo začasno vodila kar premierka

Bratuškovo pri tem, da se je odločila vložiti zaupnico v DZ, podpira 47 odstotkov anketiranih, drugačnega mnenja je 36 odstotkov vprašanih.

Bratuškovo pri tem, da se je odločila vložiti zaupnico v DZ, podpira 47 odstotkov anketiranih, drugačnega mnenja je 36 odstotkov vprašanih.
© Borut Peterlin

Premierka Alenka Bratušek je včeraj predsedniku DZ Janku Vebru sporočila, da bo funkcijo ministra za zdravje namesto Alenke Trop Skaza, ki je s funkcije odstopila, začasno vodila kar sama. Premierka bo s predlogom za novega ministra očitno počakala do glasovanja o zaupnici, morda tudi do razpleta na kongresu PS. Sicer pa se skoraj polovica sodelujočih v anketi Dela strinja z odločitvijo premierke Alenke Bratušek, da preveri podporo v DZ. Pri tem pa jih večina meni, da bo zaupnico dobila. Tudi zmago na kongresu PS pripisujejo njej, pri čemer tako menijo predvsem simpatizerji stranke.

Čeprav se je v minulih dneh kot možno ime za novo ministrico za zdravje omenjalo državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Nino Pirnat in je ta tudi potrdila, da je pripravljena prevzeti resor, se je Alenka Bratušek (še) ni odločila predlagati. "Do zaupnice resor zdravja prevzemam sama," je premierka namreč zapisala v sporočilu na spletnem družbenem omrežju Twitter. Kdaj bo glasovanje o zaupnici, ki jo je napovedala, še ni jasno, pomemben pa bo tudi razplet na kongresu PS, ki bo 25. aprila in na katerem se bo izkazalo, ali bo največjo vladno stranko še naprej vodila Bratuškova ali morda prvi predsednik stranke in ljubljanski župan Zoran Janković.

Če Bratuškova ne dobi zaupnice ali pa če Janković prevzame vodenje PS, to glede na napovedi koalicijskih partnerjev namreč pomeni konec aktualne vlade. V tem primeru so najverjetnejša posledica predčasne državnozborske volitve. Če se obe glasovanji - v DZ in na kongresu PS - iztečeta v prid Bratuškove, pa vlado do konca mandata čaka še precej zahtevnih nalog, poleg popolnitev državnega proračuna in ukrepov za zagon gospodarstva tudi ukrepi na področju zdravstva, pri čemer pa je malo verjetno, da bi jim do konca mandata uspelo izpeljati zdravstveno reformo. Je pa ravno Pirnatova v četrtek ob robu vladne seje dejala, da se v zdravstvu lahko veliko postori na področju racionalizacije, skupnih javnih naročil in ureditve standardov.

Alenka Bratušek, kot kaže, sicer nima sreče z imenovanji zdravstvenih ministrov. Prvi, Tomaž Gantar je odstopil, ker ni bilo dovolj politične volje za novo zdravstveno reformo. Nato je precej časa preteklo, da so našli novo kandidatko, ki je ustrezala vsem koalicijskim partnerjem, a je tudi Alenka Trop Skaza po komaj mesecu dni ministrovanja odstopila, ker da nima dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske, ki jih je bila deležna sama in njena družina v času ministrovanja. Opozorila je tudi na igre v ozadju zaradi namere, da bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, med drugim naj bi jo opozorili, da bi v tem primeru morala zavarovalnicam tudi kaj ponuditi, pa tudi, da je podobna napoved odnesla še vsakega ministra.

Predsednica vlade se je o morebitnem prevzemu ministrske funkcije najprej pogovarjala s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom, ki je napovedal, da se bo soočil z vsemi temi morebitnimi pritiski, a dlje od enega srečanja ni šlo. Pirnatova, ki naj bi jo predlagala PS, je sicer članica koalicijske SD, zato se je pojavilo vprašanje menjave resorjev med strankama. A je vodja poslancev SD Matjaž Han pojasnil, da bo Pirnatova, če jo bo PS predlagala za ministrico, kandidatka te stranke in menjave resorjev ne bo. Trop Skaza je odstopno izjavo Bratuškovi poslala 24. marca, DZ pa se je z njenim odstopom seznanil 3. aprila.

Drugače pa Bratuškovo pri tem, da se je odločila vložiti zaupnico v DZ, podpira 47 odstotkov anketiranih, drugačnega mnenja je 36 odstotkov vprašanih, medtem ko se jih 17 odstotkov ni znalo odločiti. Vložitev zaupnice podpirajo podporniki PS in SD, starejši in anketiranci z visokošolsko izobrazbo, medtem ko je ne podpirajo podporniki SDS in mlajši. Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 406 odraslih državljanov 7. in 8. aprila opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Mnenja, ali bo na kongresu PS zmagala Bratuškova ali Zoran Janković, so v anketi razdeljena. Rahla večina jih stavi na Bratuškovo (41 odstotkov), malo manj (38 odstotkov) na Jankovića, medtem ko se jih 21 odstotkov ni znalo opredeliti. Pri tem je v zmago Bratuškove prepričanih kar 90 odstotkov podpornikov PS.

Anketa, ki jo prinaša današnje Delo, je tudi preverila, kakšen politični razplet bi bil po mnenju anketiranih najboljši v prihodnjih tednih. Malo manj kot polovica (46 odstotkov) vprašanih meni, da naj vlada nadaljuje delo do konca mandata, predčasne volitve podpira 35 odstotkov anketiranih. Da vladi ne bo uspelo zapolniti vrzel v proračunu, ki je zazijala potem, ko je ustavno sodišče razveljavilo zakon o nepremičninskem davku, je prepričanih 65 odstotkov vprašanih, 31 odstotkov pa jih meni, da bo to vladi vendarle uspelo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.